REAKCIJE

Mađarski mediji: Bit ćemo na stubu srama jer smo glasali protiv Rezolucije o Srebrenici

Mađarsko odbijanje da se glasa o rezoluciji naišlo je na ozbiljno nerazumijevanje među Bošnjacima, zaključuje se u tekstu

Izglasana je rezolucija o Srebrenici. Mreža X

Z. K.

25.5.2024

Mađarski portal 444.hu objavio je vijest s naslovom kako će u Memorijalnom centru Srebrenici biti podignut stub srama na kojem će se naći sve države koje su glasale protiv rezolucije. Jedna od njih je i Mađarska.

Ova reakcija mađarskih medija uslijedila je nakon što je  Mađarska glasala protiv usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a uslijedio je niz reakcija kako domaćih političara, tako i Majki Srebrenice, a cijela priča stigla je i do mađarskih medija.

- Mađarska zajedno sa Sjevernom Korejom, Nikaragvom, Kinom i Vladimirom Putinom nije priznala tu odluku. Mađarska je jedina država članica EU i NATO-a koja je glasala protiv toga da je u Srebrenici bio genocid. Mađarska vlada je blizak saveznik Srba pa je i do sada podržala njihov stav, ali nije mogla pronaći partnere u Evropi da to bude manje upadljivo - naveli su.

Vijest sličnog sadržaja prenio je i najčitaniji mađarski portal 24.hu.

Objavljena vijest. https://444.hu/

- Udruženje Majki Srebrenice postavit će stub srama na spomen-obilježje u Potočarima na kojem će biti uklesana imena država koje su glasale protiv rezolucije - piše 24.hu.

Ovu temu tretirao je i Balk Magazin koji na mađarskom jeziku prati sva dešavanja vezana za Balkan.

- Mađarsko odbijanje da se glasa o rezoluciji naišlo je na ozbiljno nerazumijevanje među Bošnjacima. Postoje mnoge zajedničke karakteristike između balkanskih naroda i Mađara. Jedna od njih je da teško zaboravljaju - zaključuje se u tekstu.

Podsjetimo, Mađarska je bila jedina država članica Evropske unije koja je glasala protiv rezolucije. Slovačka i Grčka su bile suzdržane, a Srbiji su se osim Mađara s područja Evrope u glasanju protiv Rezolucije pridružili Bjelorusija i Rusija

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.