KARTEL SINALOA

Šef El Čapovog osiguranja izručen SAD: Bajden se zahvalio Meksiku

Američki agenti za borbu protiv droga smatraju ga jednim od najnemilosrdnijih meksičkih kriminalaca iz narkomiljea

Šef osiguranja El Čapa. Platforma X

S. S.

26.5.2024

Meksiko je jučer izručio SAD Nestora Isidra Pereza Salasa poznatijeg kao El Nini. Riječ je o osobi koja je vodila osiguranje sinova bivšeg kralja Sinaloa kartela Hoakina El Čapa Guzmana, jednog od najpoznatijih izručenika posljednjih godina. 

Američki agenti za borbu protiv droga smatraju ga jednim od najnemilosrdnijih meksičkih kriminalaca iz narkomiljea, a u novembru ga je uhapsila meksička nacionalna garda u sjeverozapadnom gradu Kuliakanu, središtu kartela Sinaloa.

- Tvrdimo da je El Nini bio jedan od vodećih plaćenih ubojica kartela Sinaloa te da je bio odgovoran za uijstva, mučenja i otmice rivala i svjedoka koji su prijetili kriminalnom poduhvatu krijumčarenja droge kartela - rekao je američki državni tužilac Merik Garlend. Predsjednik SAD Džo Bajden zahvalio je Meksiku na saradnji.

- Naše vlade nastavit će surađivati kako bi napale epidemiju fentanila i sintetičkih droga koje ubijaju toliko ljudi u našim domovinama i diljem svijeta, te kako bi privele pravdi kriminalce i organizacije koje proizvode, krijumčare i prodaju te smrtonosne otrove u obje naše zemlje - rekao je Bajden.

SAD je optužio Pereza da vodi "Ninije", nasilnu grupu pripadnika sigurnosti koji rade za Ivana Arčivalda Guzmana i druge sinove zatvorenog bivšeg kralja Sinaloe, El Čapa. Ivan i još trojica El Čapovih sinova postali su neke od najtraženijih meta američke policije otkako su izašli iz očeve sjene na čelo moćne frakcije Sinaloa kartela poznate kao Los Čapitos.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.