BLIŽA OBUKA LINIJI FRONTA

Makron prelomio, Francuska šalje vojne instruktore u Ukrajinu

Objava Sirskog uslijedila nakon što su se pojavili izvještaji da neke od zemalja članica NATO-a razmatraju mogućnost

Emanuel Makron. AP

N. H.

28.5.2024

Francuska planira da pošalje vojne instruktore u Ukrajinu koji bi obučavali trupe pod komandom Kijeva.

To je saopćio general-pukovnik Oleksandr Sirski nakon sastanka putem video-linka koji je jučer imao sa Sebastijanom Lekornuom, francuskim ministrom odbrane.

"Kyiv Independent" navodi da je objava Sirskog uslijedila nakon što su se pojavili izvještaji da neke od zemalja članica NATO-a razmatraju mogućnost slanja vojnih instruktora i stručnjaka u Ukrajinu kako bi obučili tamošnje trupe i pomagali u popravljaju vojne tehnike.

"New York Times" je objavio da je Kijev od SAD i NATO zatražio pomoć u obuci 150.000 vojnika koja bi bila obavljena bliže linijama fronta.

Debatu o potencijalnom prisustvu NATO trupa u Ukrajini pokrenuta je nakon komentara koji je francuski predsjednik Emanuel Makron izrekao u februaru, kada je poručio da bi razmotrio takvu mogućnost ako bude bilo zahtjeva iz Kijeva.

Sirski je u objavi na Telegramu naveo da je već potpisao dokumenta.

- Ona će omogućiti da prvi francuski instruktori uskoro posjete naše centre za obuku i upoznaju se s infrastrukturom i osobljem. Smatram da će odlučnost Francuske ohrabriti druge partnere da se priključe ovom ambicioznom projektu - naveo je ukrajinski general.

Lekornu je za Reuters kazao da je obuka trupa na ukrajinskoj teritoriji "jedan od projekata razmatranih nakon konferencije o pomoći Ukrajini koju je u februaru u Parizu organizovao Makron".

"Kyiv Independent" podsjeća da je estonska premijerka Kaja Kalas ranije ovog mjeseca izjavila da "postoje zemlje koje već obučavaju vojnike na terenu", ne imenujući nijednu državu konkretno niti pružajući druge detalje o navodnim operacijama u Ukrajini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.