PREDSJEDNIK FRANCUSKE

Makron obećao dodatnu vojnu pomoć Ukrajini: "Počela je protuofanziva"

Učinili smo sve da joj pomognemo, rekao je Makron

Emanuel Makron. Fena

H. J. I.

13.6.2023

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) danas je rekao da je započela dugo čekana ukrajinska protuofanziva protiv ruskih snaga te je obećao dodatnu vojnu pomoć za vladu u Kijevu. 

"Učinili smo sve da joj pomognemo"

Makron je na press konferenciji nakon sastanka s poljskim i njemačkim vođama rekao: 

- Učinili smo sve da joj pomognemo. Pojačali smo slanje streljiva, oružja i oklopnih vozila. Nastavit ćemo i u narednim danima i sedmicama - rekao je Makron, koji je prije nekoliko dana kazao da je razgovarao s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, potvrdivši početak protuofanzive.

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) je na pitanje o tome smatra li Njemačka da Ukrajini treba dati sigurnosne garancije na samitu NATO saveza odgovorio: 

- Jasno je da to trebamo i to trebamo na veoma konkretan način.

Jedinstvo između istočne i zapadne Evrope

Sastanak vođa triju zemalja u Parizu trebao je signalizirati jedinstvo između istočne i zapadne Evrope nakon što je Varšava preuzela veliku logističku i diplomatsku ulogu što se tiče pomoći za Ukrajinu dok je istovremeno opominjala njemačko i francusko vodstvo zbog njihove sporost.

Makron je rekao da je sastanak dokaz da ne postoji podjela između "stare" i "nove" Evrope, koju su jednom istaknule Sjedinjene Države nakon što su istočne evropske zemlje odbile podržati Francusku i Njemačku glede rata u Iraku prije 20 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.