POJAS GAZE

U novom izraelskom napadu na šatorski kamp u Rafahu ubijena najmanje 21 osoba

Prema ljekarima i stanovnicima, cilj novih izraelskih napada bili su šatori raseljenih porodica u humanitarnom području

Rafah. Fena

FENA

28.5.2024

Glasnogovornik palestinskog predsjednika, Nabil Abu Rudeineh, opisao je nove izraelske napade na Rafu u utorak kao masakr i pozvao na provedbu odluke Međunarodnog suda kojom se Izraelu nalaže da zaustavi svoju ofanzivu na grad.

Dvadeset i jedan Palestinac je ubijen u utorak, od kojih je najmanje dvanaest žena, a desetine su ranjene u novim izraelskim napadima na područje šatora u kojima su smješteni raseljeni zapadno od Rafe, rekli su palestinski medicinski dužnosnici, prenosi France24.

Prema ljekarima i stanovnicima, cilj novih izraelskih napada bili su šatori raseljenih porodica u humanitarnom području u Mawasiju u zapadnom Rafahu.

Izraelski tenkovi prvi su put stigli do središta Rafe u utorak, rekli su svjedoci, dok se bombardovanje južnog područja Gaze nastavilo.

Izrael je nastavio svoju ofanzivu uprkos odluci najvišeg suda UN-a u petak kojom je naredio da prestane, rekavši da mu sudska presuda daje određeni prostor za vojnu akciju u Rafi. Sud je također ponovio pozive i na hitno i bezuvjetno oslobađanje zarobljenika koje Hamas drži u Gazi.

Zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije rekao je u utorak da bi posljednja bolnica u Rafi mogla postati nefunkcionalna i da bi se mogao očekivati znatan broj smrtnih slučajeva ako Izrael pokrene "potpuni upad" u grad na jugu Gaze.

-Ako bi se upad nastavio, izgubili bismo posljednju bolnicu u Rafahu - rekao je na marginama Svjetske zdravstvene skupštine u Ženevi Richard Peeperkorn, predstavnik WHO-a za Gazu i Zapadnu obalu.

Upozorio je da u slučaju "potpunog upada", "plan za nepredviđene situacije" "neće spriječiti ono što očekujemo: znatnu dodatnu smrtnost i morbiditet".

Broj mrtvih u izraelskoj vojnoj ofanzivi u Gazi od 7. oktobra popeo se na 36.096, prema ministarstvu zdravstva palestinske enklave kojom upravlja Hamas.

Broj povrijeđenih u istom periodu popeo se na 81.136, a bilans uključuje najmanje 46 smrtnih slučajeva u posljednja 24 sata, navodi se u saopćenju ministarstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.