NAPADI I OTIMANJE ZEMLJE

Šef EU diplomatije Borelj pozvao Izrael da poštuje odluke vrhovnog suda UN-a

Sve članice UN-a su dužne da se pridržavaju odluka ICJ-a - rekao je Borelj

Visoki komesar Evropske unije. Anadolija

Anadolija

27.5.2024

Visoki komesar Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borrell) izjavio je danas da sve članice Ujedinjenih nacija (UN), uključujući Izrael, moraju da se pridržavaju odluka Međunarodnog suda pravde (ICJ), javlja Anadolija.

- Sve članice UN-a su dužne da se pridržavaju odluka ICJ-a - rekao je Borelj na konferenciji za novinare koja je održana u Briselu nakon sastanka Evropske političke zajednice.

Dodao je da je nedjeljni izraelski napad na izbjeglički kamp u Rafahu na jugu Pojasa Gaze dokazao potrebu za implementacijom naredbe ICJ-a da Izrael zaustavi svoju vojnu ofanzivu na taj grad.

Borelj je također rekao da napadi i otimanje zemlje od strane ekstremističkih izraelskih doseljenika na Zapadnoj obali, kao i politika izraelske vlade potkopavaju rješenje o dvije države, koje EU snažno podržava.

- Od sada nikada neću reći Izrael, govorit ću Netanyahuova vlada, jer ta vlada donosi odluke koje bi mogle ubiti palestinske vlasti. Zemlje EU-a postigle su neophodnu jednoglasnost za sazivanje Vijeća za pridruživanje s Izraelom kako bi se razgovaralo o situaciji u Gazi i poštivanju ljudskih prava - rekao je Borelj.

Predložio je da EU kombinira Međunarodnu mirovnu konferenciju s prijedlogom arapskih zemalja da se održi međunarodna konferencija o tome kako implementirati rješenje o dvije države.

Borelj je također otkrio da su se ministri Unije složili da ponovo aktiviraju Misiju granične pomoći Evropske unije u Rafahu (EURAM).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.