28. I 29. MAJA

Otvoren Evropski halal kongres u Sarajevu: Halal proizvodi su rastući brend u svijetu

Evropski halal kongres je centralni skup iz oblasti halal industrije u Evropi koji organizuje Agencija za certificiranje halal kvalitete

Evropski halal kongres. Anadolija

Anadolija

28.5.2024

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, danas je svečano otvoren 2. Evropski halal kongres koji se održava 28. i 29. maja, javlja Anadolija.

Na Kongresu učestvuju predavači iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Indonezije, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Turske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Evropski halal kongres 

Evropski halal kongres je centralni skup iz oblasti halal industrije u Evropi koji organizuje Agencija za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u saradnji s halal cerifikacijskim tijelom Halal Control GmbH iz Njemačke, Fakultetom islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, Tehnološkim fakultetom Univerziteta u Tuzli, Udruženjem za nutricionizam i dijetetiku "Hranom do zdravlja“ uz podršku Instituta za standarde i mjeriteljstvo Organizacije islamske saradnje (SMIIC/OIC).

Damir Alihodžić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete i predsjednik Organizacionog odbora Evropskog Halal Kongresa, u obraćanju na ceremoniji svečanog otvaranja istakao je da su halal proizvodi sve više prisutni i među samim nemuslimanima.

- Halal na neki način doprinosi ne samo islamskim zemljama nego i zemljama koje nisu većinski muslimanske, da se traži i razvija, i sve je više popularan, jer je to, između ostalog, rastući brend i trend, i o tome treba razgovarati s ekonomskog, ali i s naučnog aspekta - rekao je Alihodžić, dodajući da ovim Kongresom žele halal industriju još više promovisati u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu.

 Jedna od rastućih industrija

- Halal je postao jedna od rastućih industrija. Sve više firmi i samim tim sve više potrošača traže halal proizvode. Svake godine raste broj proizvoda koji su halal certificirani - kazao je Alihodžić.

Mian Riaz, profesor na američkom Univerzitetu Texas, istakao je da je vrlo važno da kompanije znaju mnogo više o samom procesu halal proizvodnje.

- Muslimanska populacija raste veoma brzo, pa trenutno 25 posto populacije u svijetu čine muslimani, odnosno svaka četvrta osoba je konzument halal proizvoda. Stoga, trebamo naučiti kako se priprema halal proizvod. Mnogi restorani i kompanije koje proizvode hranu ne znaju kako pripremiti halal proizvode, ali halal certifikacija i svjesnost o halalu raste vrlo brzo širom svijeta - rekao je Riaz.

Istakao je također da je halal znak da je hrana sigurna i da ne sadrži kontaminante.

- Također, kao što je poslanik Muhammed kazao, hrana mora biti čista i zato i mnogi nemuslimani koriste ovu hranu zato što je zdravija, pouzdanija i čišća te ne sadrži sastojke koji nisu dozvoljeni - kazao je Riaz.

Generalni sekretar Instituta za standardizaciju i mjeriteljstvo Organizacije islamske saradnje (SMIIC/OIC) Ihsan Ovut istakao je da halal certifikacija i tržište halal proizvoda konstanto bilježe rast.

Potražnja za halal proizvodima

- Potražnja za halal proizvodima u svim zemljama raste i ovo se više ne odnosi samo na sektor hrane nego i na kozmetiku, lijekove, turizam, tekstil i druge sektore. Prema tome, zaista sve više raste značaj halal tržišta zato se u Turkiye i u drugim državama donose važna pravila i uspostavljaju organizacije u ovoj oblasti. Naravno, halal nije samo predviđen za muslimane nego svi ljudi mogu koristiti ove proizvode zato što su pouzdani i higijenski - kazao je Ovut.

Naglasio je da "svijet nije nikada vidio tako brzo širenje jedog sektora kao što je slučaj s halal industrijom".

Generalni sekretar Agencije za halal akreditaciju Turkiye Mustafa Suleyman Besli izjavio je da broj muslimana u svijetu rapidno raste i sada iznosi skoro dvije milijarde.

- Paralelno s ovim povećanjem, tržište halal robe i usluga također brzo raste. Svijest muslimanske populacije o halal konzumaciji raste iz dana u dan, a njihova potreba za halal certifikacijom također raste, kako bi se osigurali islamski zahtjevi. Danas halal certificirani proizvodi i usluge postaju prioritet za potrošače, a traže ih i preferiraju ne samo muslimani nego i cijelo čovječanstvo zbog činjenice da su halal, čisti i zdravi - rekao je Besli.

 Olakšati cirkulaciju halal proizvoda

Istakao je da je stoga vrlo važno olakšati cirkulaciju halal proizvoda i usluga u međunarodnoj trgovini.

U svojstvu izaslanika reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, skupu se obratio i proglasio ga otvorenim Mensur Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove Islamske zajednice u BiH.

- Halal jedno od najvažnijih pitanja za muslimane i islamske zajednice širom svijeta. Halal nije samo koncept koji se odnosi na prehrambene proizvode. To je sveobuhvatan način života koji obuhvata sve aspekte našeg postojanja, od onoga što konzumiramo do načina na koji zarađujemo za život. Islamska zajednica u BiH prepoznaje ovaj značaj i pruža snažnu podršku organizaciji i razvoju halala - kazao je Malkić, dodajući da je važno nastaviti pružati podršku halal industriji.

- Razvoj halala i halal industrija zahtijevaju kontinuiranu podršku vladinih organizacija, istraživačkih institucija i finansijskog sektora i zato se moramo posvetiti daljnjem razvoju halal industrije i poboljšanju sistema halal certifikacije - rekao je Malkić.

Prisutnima su se još obratili i dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu Mustafa Hasani i glavni urednik Knjige sažetaka i radova i časopisa "Journal for Halal" Midhat Jašić.

Evropski halal kongres je centralni skup iz oblasti halal industrije u Evropi koji ima za cilj da okupi i ujedini stručnjake iz globalne halal industrije, podstičući razmjenu znanja i najboljih praksi u oblasti halal industrije. Kogres se ističe po naučnom i društvenom uticaju, prikazujući širok spektar naučnih, stručnih i praktičnih dostignuća u halal industriji, koja obuhvata proizvodnju, preradu, standardizaciju kvaliteta i inovacije u ovoj oblasti. Kroz razmjenu znanja i iskustava u oblasti halala, Kongres nastoji unaprijediti razvoj standarda halal kvaliteta kako na domaćem tako i na međunarodnom planu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.