VLASTI NEZADOVOLJNE

Sjeverna Koreja poslala balone pune smeća Južnoj: Sadrže i fekalije

Vojska Južne Koreje osudila je taj čin kao "jasno kršenje međunarodnog prava"

Vlasti upozoravaju stovništvo da ne diraju balone. Platforma X

D. R.

29.5.2024

Sjeverna Koreja pustila je 90 balona koji su nosili propagandne letke i smeće na dvije pogranične provincije na jugu zbog čega su vlasti upozorile stanovnike da ostanu u kućama, kao i to da ne diraju bijele balone i plastične vrećice pričvršćene na njih jer sadrže "prljavi otpad i smeće", piše BBC.

Inače, Sjeverna i Južna Koreja koristile su balone u svojim propagandnim kampanjama od Korejskog rata 1950-ih. Nedavni incident dogodio se nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja rekla da će se osvetiti "čestom rasipanju letaka i drugog smeća" u pograničnim područjima od aktivista na Jugu.

- Gomile otpadnog papira i prljavštine uskoro će biti razbacane po pograničnim područjima i unutrašnjosti Južne Koreje i izravno će iskusiti koliko je napora potrebno za njihovo uklanjanje - rekao je zamjenik ministra obrane Sjeverne Koreje Kim Kang-il u izjavi državnim medijima u nedjelju. Južnokorejska novinska agencija Yonhap saopćila je da su "neki od palih balona nosili, kako se čini, fekalije sudeći po tamnoj boji i mirisu".

Vojska Južne Koreje osudila je taj čin kao "jasno kršenje međunarodnog prava". 

- To ozbiljno ugrožava sigurnost našeg naroda. Sjeverna Koreja je u potpunosti odgovorna za ono što se događa zbog balona i oštro upozoravamo Sjevernu Koreju da odmah zaustavi ovu nehumanu i grubu akciju - saopćila je vojska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.