GRADIĆ CHOJNICE

Jezivi prizori: Otkrivena zastrašujuća masovna grobnica u Poljskoj, kosti su posvuda

Prema istražiteljima, novootkrivene žrtve bile su iz obližnje psihijatrijske bolnice koje su strijeljali njemački vojnici krajem oktobra 1939. godine

E. Ć.

29.5.2024

U masovnoj grobnici u Poljskoj su pronađeni ostaci više od 100 psihijatrijskih pacijenata koje su ubili nacisti tokom Drugog svjetskog rata, piše Daily Mail.

U poljima u blizini gradića Chojnice pronađeno je jezivo otkriće koje su arheolozi nazvali "Dolina smrti" zbog velikog broja pogubljenja civila tokom rata u tom području.

"Jedinstveno" otkriće

Prema istražiteljima, novootkrivene žrtve bile su iz obližnje psihijatrijske bolnice koje su strijeljali njemački vojnici krajem oktobra 1939. godine.

Opisujući otkriće kao "jedinstveno", vodeći arheolog Dawid Kobialka rekao je za MailOnline: 

- Ovo je prvo arheološko otkriće masovne grobnice mentalno hendikepiranih osoba koje su ubili nacisti 1939. kao dio akcije Eutanazijskog programa T-4.

Znamo da su ubijeni samo u pidžamama, u grobnici su pronađeni samo dugmad, nikakve druge osobne stvari, plus čahure i meci. Do sada smo uspjeli iskopati pola grobnice. Prema historijskim podacima, 218 ljudi je pogubljeno u nekoliko dana, a njihova tijela su sakrivena u masovnoj grobnici.-"Duševno bolesne osobe ubijene su na nekoliko mjesta u Pomeraniji 1939. godine. 

Skoro sva mjesta uništena 1944. godine

Skoro sva ta mjesta uništena su u drugoj polovini 1944. godine. Kad su Nijemci ekshumirali grobove i tijela, između ostalih, spaljivali su i psihički bolesne ljude. 

U ovom trenutku jedina poznata grobnica koja je preživjela je ova. Riječ je o jedinstvenoj, unikatnoj stvari, od iznimne važnosti za grad i regiju - naveo je on.

Kampanja masovnih ubistava, eufemistički nazvana "nedobrovoljna eutanazija", započela je u nacističkoj Njemačkoj, ali je brzo uvedena u Poljsku koju su okupirali nacisti nakon Hitlerove invazije na zemlju u septembru 1939. godine, prenosi Daily Mail.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.