"OSLOBODITE PALESTINU"

Ispred Predstavničkog doma Nizozemske održan protest zbog izraelskih napada na Rafah

Uzvikivali su slogane osuđujući Izrael i izražavajući podršku Palestincima

Protiv izraelskih napada - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Anadolija

30.5.2024

Ispred Predstavničkog doma Nizozemske u četvrtak je održan skup u znak protesta protiv izraelskih napada na grad Rafah na jugu Gaze, javlja Anadolija.

Propalestinske pristalice ležale su na tlu ispred zgrade, prekrivene bijelim čaršafima umrljanim crvenom bojom simbolišući ubijene u Pojasu Gaze, dok su zakonodavci unutar zgrade vodili raspravu o formiranju nove vlade.

Demonstranti su nosili i transparente na kojima je pisalo: "Oslobodite Palestinu", "Zaustavite bombardovanje Gaze!" i "Primirje odmah!"

Uzvikivali su slogane osuđujući Izrael i izražavajući podršku Palestincima.

Bijana Volčevska koja je protestovala izrazila je tugu zbog izraelskih napada na Gazu i solidarnost sa Palestinom.

„Vaše kolonijalističko lice je razotkriveno. Evropa se nikada nije uspjela osloboditi svog kolonijalističkog načina razmišljanja. Nećemo stajati skrštenih ruku i gledati kako se dešava genocid“, rekla je ona.

U vazdušnom napadu na šatorski kamp u kojem se nalaze raseljeni Palestinci u Rafahu u nedjelju je ubijeno najmanje 45 civila, uglavnom žena i djece, a povrijeđeno je oko 300 osoba.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra do sada je ubijeno više od 36.200 Palestinaca, a ranjeno ih je više od 81.700.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u posljednjoj presudi naredio Tel Avivu da odmah prekine operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze u kojem je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.