NA DANAŠNJI DAN

Tony Cetinski, jedan od najpopularnijih balkanskih muzičara, slavi 55. rođendan

Danas je petak, 31. maj/svibanj 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 214 dana

Tony Cetinski. novilist.hr

I.P.

31.5.2024

Na današnji dan 1969. godine, u Puli je rođen Antony Tony Cetinski, jedan od najpopularnijih hrvatskih i balkanskih muzičara i pjevača. Tony Cetinski je odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, za doprinos kulturi. Osim toga, višestruki je dobitnik Porina, s brojnim nagradama struke i publike.

Godine 2009., bio je najemitiraniji izvođač u Republici Hrvatskoj prema službenim statistikama Hrvatskog društva skladatelja (ZAMP-a). Tony je snimio duet "Dolce suono" s tenorom Hozeom Karerasom (Jose Carreras), koji su njih dvojica promovirali na Karerasovom koncertu u Zagrebačkoj areni 19. decembra 2009. Kao gost Majkla Boltona (Michael) nastupio je i na koncertima u londonskom Royal Albert Hallu. 

Tintoreto. wikipedia.org

Umro italijanski slikar Tintoreto

1594. - Umro italijanski slikar Tintoreto (Tintoretto), umjetnik strasnog temperamenta, jedan od najvećih majstora 16. vijeka. S lakoćom je slikao kompozicije ogromnih dimenzija, snažnim zamahom i upotrebom dramatičnih svjetlosnih efekata, pri čemu je očuvao osjećanje i za najmanje pojedinosti taktilnih i čulnih vrijednosti. Snažno je utjecao na evropske slikare, posebno na impresioniste. Radio je u rodnoj Veneciji, u kojoj su ostala glavna djela "Raj" u Duždevoj palati, "Tajna večera" u crkvi San Đorđo Mađore, "Raspeće" u Skuoli di San Roko, ali se mnogo njegovih djela čuva i u evropskim muzejima, poput slika "Suzana i starci" u Beču i "Autoportret" u Parizu.

1809. - Preminuo austrijski kompozitor Jozef Hajdn (Joseph Haydn), predstavnik "bečkih klasičara", tri decenije kapelmajstor na dvoru mađarskih grofova Esterhazi. Prilikom dva boravka u Engleskoj stekao je svjetsku slavu i komponovao najzrelija djela. Inspirisao se austrijskim, mađarskim, njemačkim, francuskim i ruskim folklorom. Napisao je više od sto simfonija, komponovao je gudačke kvartete, klavirske sonate, crkvenu muziku, a prema njegovom "Carskom kvartetu" nastala je himna Austrije. Djela: simfonije "Jutro", "Podne", "Veče", "Oproštajna", "Marija Terezija", "Oksfordska", "Medvjed", "Kokoška", "Kraljica", "Vojna", "Sat", gudački kvarteti "Sunčevi kvarteti", "Ruski kvarteti", oratorijumi "Stvaranje svijeta", "Godišnja doba", opera "Apotekar".

1819. - Rođen američki pisac Volt Volter Vitmen, pjesnik slobode i demokratije, jedan od najznačajnijih pjesnika američke književnosti. Bio je štamparski radnik i učitelj. Osnovu njegovih pjesama, napisanih u nekonvencionalnoj formi slobodnog stiha, čini ljubav prema čovjeku. Snažno je utjecao na modernu liriku, posebno najvažnijom zbirkom pjesama "Vlati trave".

1854. - Umro Vatroslav Lisinski, hrvatski kompozitor, utemeljitelj moderne hrvatske opere, solo pjesme, zborske i orkestarske muzike. Autor je prvih dviju hrvatskih opera, a značajan je i kao prvi operski kompozitor nakon M. Glinke u slavenskom svijetu. Prva njegova opera „Ljubav i zloba“ bila je praizvedena u Zagrebu s velikim uspjehom 1846. i značajan je uspjeh ilirizma na području umjetnosti i kulture. Druga opera „Porin“, komponovana većinom u Pragu i dovršena 1851., bila je praizvedena, zaslugom I. Zajca, tek 1897. Najbolja su mu djela solo pjesme i zborovi uz klavirsku pratnju ili a cappella, od kojih su se mnoga zadržala na repertoaru do danas. Autor je ukupno 145 kompozicija.

1859. - Počeo da radi veliki sat - nazvan "Big ben" - na kuli Parlamenta Velike Britanije u Londonu.

Ljuba Tadić. imdb.com

95. godišnjica rođenja glumca Ljube Tadića

1929. - U Uroševcu rođen srbijanski pozorišni, filmski i televizijski glumac Ljubomir Ljuba Tadić, jedno od najvećih imena srbijanskog i jugoslavenskog glumišta. Završio je Glumačku akademiju u Beogradu, nakon koje je bio član Beogradskog dramskog pozorišta, Narodnog pozorišta u Beogradu, Jugoslavenskog dramskog pozorišta i Ateljea 212, te igrao u gotovo svim pozorištima u bivšoj Jugoslaviji. Sa svojom trećom ženom Snežanom Nikšić, osnovao je i vodio pozorište „Magaza“, 1983. godine, a s glumcem Radetom Šerbedžijom pokrenuo je privatni teatar Preduzeće za pozorišne poslove (PPP), 1990. godine. Tadić je glumio i u brojnim filmovima jugoslavenske, ali i inozemne produkcije. Preminuo je 28. oktobra 2005. godine.

1930. - Rođen američki filmski glumac, režiser i producent, dvostruki oskarovac Klint Istvud (Clint Eastwood), koji je karijeru počeo ulogama u italijanskim "špageti-vesternima" Serđa Leonea (Sergio), poslije čega je sarađivao s nizom značajnih američkih sineasta, posebno s Donom Zigelom. Osim ulogama „čvrstih momaka“ ili antijunaka u špageti-vesternima, slavu je stekao i ulogom inspektora Harija Kalahana u seriji filmova o Prljavom Hariju režisera Dona Sigela (Siegel). Filmovi: "Za šaku dolara", "Za nekoliko dolara više", "Dobar, ružan, zao", "Šerif u Njujorku", "Prljavi Hari", "Bjekstvo iz Alkatraza", "Noć jeze", "Neočekivani spasilac", "Kazna na planini Ejger", "Odmetnik Džesi Vols", "Brončo Bil", "Crvena lisica", "Iznenadni sudar".

1931. - U Bahreinu pronađena nafta, i to je bila prva arapska zemlja u kojoj su utvrđena takva nalazišta.

1965. - Rođena Bruk Šilds (Brooke Shields), američka glumica i model. Postala je poznata kada je s 12 godina glumila dijete-prostitutku u kontroverznom filmu „Slatka mala“. Nakon toga je slijedio nastup u popularnom filmu „Plava laguna“. Glumačku karijeru je privremeno prekinula radi studija francuske književnosti na Princetonu. Glumila je i u TV serijama kao što su „Suddenly Susan“, „That '70s Show“ i „Lipstick Jungle“.

1976. - Kolin Džejms Farel (Colin James Farrell), irski glumac, poznat po svojim filmskim ulogama u visokobudžetnim holivudskim filmovima, ali i po svom burnom privatnom životu, rođen je na današnji dan. U 2003. godini snimio je čak šest filmova. Sa svojim idolom iz djetinjstva Al Pacinom glumio je u filmu "The Recruit". Nakon snimanja filmskog nastavka popularne policijske serije "Miami Vice" bio je na liječenju ovisnosti o lijekovima protiv bolova.

Zana Marjanović. Avaz

Rođena bh. glumica Zana Marjanović

1983. - Rođena Zana Marjanović, bosanskohercegovačka pozorišna, televizijska i filmska glumica. Pohađala je srednju školu za glumu "Fiorello La Guardia, High School of Music, Art and Performing Arts" u Njujorku. Diplomirala je glumu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Stalni je član "Kamernog teatra 55", te osnivačica i predsjednica Magacin Kabarea.

1990. - Umro Dragan Laković, srbijanski glumac i pjevač dječijih pjesama. Igrao je u brojnim filmovima, televizijskim serijama i emisijama za djecu, kao i pozorišnim predstavama. Najpoznatiji je po svojoj dječjoj emisiji "Djeco, pjevajte sa nama", u kojoj je sudjelovao dječiji pjevački zbor "Kolibri". Njegov brat blizanac bio je glumac Predrag Laković.

1999. - Izvršio samoubistvo Davor Dujmović, bosanskohercegovački i regionalni glumac. Najpoznatiji je po ulozi Perhana, junaka filma „Dom za vješanje“ nakon koje je proglašen za jednog od pet najboljih glumaca u Evropi. Davor i njegova partnerka u filmu (Azra) Sinolička Trpkova proglašeni su za najbolji glumački par u bivšoj Jugoslaviji. Početkom devedesetih postao je ozbiljno ovisan o narkoticima i nekoliko puta se bezuspješno liječio. Baš u tom svom lošem periodu u seriji “Sarajevske priče” glumio je mladog narkomana Bobana koji je uz to i sitni diler. Početkom agresije na BiH 1992. – 1995. odlazi u Beograd. Tamo je snimio nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji „Podzemlje“. Nakon završetka rata seli se u Banju Luku. Posljednje mjesece živio je u Novom Mestu u Sloveniji kod devojke. Bezuspješno je ponovo pokušavao da se izliječi od narkotika, te je nakon duge i teške depresije izvršio samoubistvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.