SVE OVISI O SUDIJI

Hoće li Tramp završiti u zatvoru?

Tramp je proglašen krivim za krivotvorenje poslovne dokumenacije u prvom stepenu je kazneno djelo klase E u Njujorku, najmanje ozbiljnoj kategoriji

Donald Tramp. Michael M. Santiago / Pool Photo via AP

N. H.

31.5.2024

Donald Tramp (Trump), bivši američki predsjednik i kandidat na ovogodišnjim izborima u SAD, proglašen je krivim po sve 34 tačke optužnice za krivotvorenje dokumenata, s ciljem prikrivanja isplate za ušutkivanje glumice u filmovima za odrasle Stormi Danijels (Stormy) uoči izbora 2016. godine.

Sada je pitanje kakva će biti presuda, a to je odluka koja je u potpunosti na sudiji koji nadzire slučaj Huanu Merčanu (Juan Merchan).

Tramp je proglašen krivim za krivotvorenje poslovne dokumenacije u prvom stepenu je kazneno djelo klase E u Njujorku, odnosno najmanje ozbiljna kategorija. 

Kažnjiva je do četiri godine zatvora, a izricanje presude je zakazano za 11. juli. 

Stručnjaci navode da bivši predsjednik vrlo vjerovatno neće ići u zatvor, jer mu je ovo prvi prijestup, a zločin je nenasilne prirode.

- Mislim da ga sudija vjerojatno ne bi zatvorio samo pod tim okolnostima - rekla je Šeril Beder (Cheryl Bader), profesorica prava na Univerzitetu Fordham, koja je kaznu zatvora nazvala "malo vjerojatnom", pa nastavila:

- Ali s obzirom na to da je on bivši predsjednik, ima detalje u tajnoj službi i također je vjerojatni republikanski kandidat, mislim da bi to bilo logistički teško izvesti te bi imalo i političke implikacije koje mislim da sudija Merčan želi izbjeći.

Kazna će najvjerovatnije biti novčana, uvjetna, društveno korisni rad ili neka kombinacija. 

Ovisit će mnogo o tome i kako Merčan tumači Trampovo ponašanje, koje uključuje optužbe za namješteno suđenje. 

- Sudija bi Trampovo ponašanje mogao smatrati nanošenjem duboke štete cijeloj zemlji utječući na sam izborni proces na najvažnijim izborima u državi - tvrdi Beder.

Međutim, čak i da Tramp bude osuđen na zatvorsku kaznu, on će se žaliti, a žalbeni postupci traju mjesecima, pa i godinama. 

Stoga ova presuda ne utječe na njegovu mogućnost na kandidovanje. 

U najbizarnijem scenariju može biti predsjednički kandidat iz zatvora, ali nije razjašnjeno da li može biti u službi predsjedniak iz zatvora, s obzirom na to da ne bi imao mogućnost pomilovati sam sebe jer se radi o zločinu na nivou savezne države, a ne federalnom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.