34 TAČKE OPTUŽNICE

Tramp je prvi američki predsjednik koji će krivično odgovarati: Evo zbog čega

Presuda bi mogla preokrenuti utrku za Bijelu kuću 2024. godine i pokazati se kao ključni trenutak u historiji SAD

Donald Tramp. Justin Lane / Pool Photo via AP

N. H.

31.5.2024

U historijskom suđenju Donaldu Trampu (Trump) porota je donijela presudu drugog dana vijećanja i proglasila ga krivim po sve 34 tačke optužbe. To znači da je Tramp prvi bivši ili sadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država koji je suočen s krivičnim suđenjem.

Tramp je pretpostavljeni republikanski predsjednički kandidat i trebao bi se boriti protiv Džoa Bajdena (Joe Biden) na izborima u novembru. 

Presuda bi mogla preokrenuti utrku za Bijelu kuću 2024. godine i pokazati se kao ključni trenutak u historiji SAD. 

Tramp se suočava s 34 optužbe koje nose maksimalnu potencijalnu kaznu do 4 godine zatvora.

Bivši američki predsjednik, koji se također suočava s još tri krivična slučaja u toku nove kandidature za predsjednika, izjasnio se da nije kriv. 

Sedmicama su tužioci pokušavali dokazati da je Tramp svjesno plaćao svom bivšem advokatu Majklu Koenu (Michael Cohen) mjesečne rate od 35.000 dolara kako bi mu otplatio 130.000 dolara namijenjenih Stormi Danijels (Stormy), glumici u filmovima za odrasle, kako bi je spriječio da izađe u javnost s navodima o aferi s Trampom neposredno prije izbora 2016. godine.

Bivši predsjednik Tramp je rekao da ne zna bilo šta o nadoknadi troškova Koenu i negira navodni seksualni susret sa Stormi Danijels. Na suđenju Trampu u utorak su iznijete završne riječi u slučaju falsifikovanja poslovnih dokumenta.

Džošua Stajnglas (Joshua Steinglass), tužilac, je u završnoj riječi pozvao porotnike da razmotre šire implikacije Trampovog prikrivanja informacija, kao što je utjecaj na izborni proces kontrolisanjem informacija koje dolaze do birača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.