HISTORIJSKA PROMJENA

Meksiko će danas dobiti prvi predsjednicu: Od septembra karteli ubili čak 34 kandidata

Meksikanci glasaju i za popunjavanje svih mjesta u Zastupničkom domu, Senatu te za regionalne i općinske funkcije

Xochita Galvez i Claudia Sheinbaum. AP

N. Aj.

2.6.2024

Meksiko je na rubu historijske promjene jer predviđanja pokazuju da će na mjesto predsjednice u toj zemlji na današnjim izborima prvi put biti izabrana žena.

Ankete pokazuju da je favorit Claudia Sheinbaum iz vladajuće ljevičarske stranke Morena, te da će ona vjerojatno osvojiti više glasova od opozicione kandidatkinje Xochitle Galvez, piše Index.hr.

Smatra se da treći predsjednički kandidat nema izgleda za pobjedu.

Sheinbaum, klimatska naučnica i bivša gradonačelnica Meksiko Sitija dugogodišnja je saveznica sadašnjeg lijevog populističkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, kojemu nije dopušteno ponovno se kandidirati nakon šest godina na dužnosti.

Galvez, poslovna žena, kompjuterska inžinjerka i bivša senatorica, ima podršku širokog saveza centrističke opozicije Snaga i srce za Meksiko, koju čine Stranka nacionalne akcije (PAN), Institucionalna revolucionarna stranka (PRI) i Stranka demokratske revolucije (PRD).

Uz izbore za predsjednika, Meksikanci glasaju i za popunjavanje svih mjesta u Zastupničkom domu, Senatu te za regionalne i općinske funkcije, što ovaj izborni dan čini historijskim.

Gotovo 100 miliona građana ima pravo glasa. No razdoblje kampanje bilo je zasjenjeno nasiljem, s najmanje 34 ubijena kandidata od početka faze prijava u septembru, prema podacima konzultantske firme Integralia.

Dužnosnici kažu da iza mnogih od ovih napada stoje kriminalne skupine koje se bore za utjecaj u nekim regijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.