IZAZVAO OŠTRE KRITIKE

Gruzijski parlament usvojio zakon o "stranim agentima"

Gruzijske opozicione grupe to nazivaju "ruskim zakonom", navodeći da je napravljen po uzoru na rusko zakonodavsto

Sa protesta u Tbilsiju protiv zakona. AP/Zurab Tsertsvadze

FENA

3.6.2024

Predsjednik gruzijskog parlamenta potpisao je u ponedjeljak Zakon o "stranim agentima" koji je izazvao političku krizu u toj južnokavkazskoj zemlji i izazvao oštre kritike njenih zapadnih saveznika.

Spor oko zakona predstavlja test hoće li Gruzija, tri decenije među prozapadnim državama nasljednicama Sovjetskog Saveza, zadržati svoju zapadnu orijentaciju ili će se približiti Rusiji.

Predsjednik Parlamenta Šalva Papuašvili potpisao je zakon nakon što su vladini poslanici prošle sedmice glasali za prevazilaženje veta predsjednice Salome Zurabičvili, koja ga je kritizirala, javili su gruzijski mediji u ponedjeljak.

Zakonodavstvo zahtijeva od organizacija, koje primaju više od 20 posto sredstava iz inostranstva, da se registruju kao "agenti stranog uticaja", i uvodi novčane kazne za kršenje, kao i zahtjevne uslove za otkrivanje podataka.

Protivnici zakona više od mjesec dana su organizovali neke od najvećih protesta u Gruziji od sticanja nezavisnosti od Moskve 1991. godine, kada se Sovjetski Savez raspao.

Grupa gruzijskih nevladinih organizacija saopćia je da će osporiti zakonodavstvo na ustavnom sudu i priprema podnesak Evropskom sudu za ljudska prava, javili su gruzijski mediji prošle sedmice.

Sjedinjene Države, Evropska unija i Britanija kritizirale su nacrt zakona. Gruzijske opozicione grupe to nazivaju "ruskim zakonom", navodeći da je napravljen po uzoru na rusko zakonodavstvo koje se koristi za akcije protiv protivnika predsjednika Vladimira Putina.

Rusija je nepopularna među brojnim Gruzijcima zbog svoje podrške otcijepljenim regijama Abhaziji i Južnoj Osetiji, a javno mnijenje široko podržava članstvo u EU i NATO-u. Rusija je porazila Gruziju u petodnevnom ratu 2008. godine.

Washington je zaprijetio da će sankcionisati gruzijske zvaničnike koji su glasali za zakon. Gruzijska vlada optužila je zapadne zemlje za ucjenu i tvrdi da je zakon neophodan kako bi se spriječilo da uvuku Gruziju u još jedan rat s Rusijom.

Rusija negira bilo kakvu ulogu u podržavanju zakona, koji je branila od zapadnih kritika, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.