O EVENTUALNOM PRIMIRJU

Hamas poručio: Nema dogovora sa Izraelom ako se ne obaveže na trajni prekid vatre i potpuno povlačenje iz Gaze

Izrael želi samo fazu u kojoj će preuzeti sve svoje taoce, a zatim će nastaviti svoju agresiju i rat protiv našeg naroda

Pripadnici Hamasa. Platforma X

E. Ć.

4.6.2024

Uticajni zvaničnik Hamasa Osama Hamdan rekao je da ova grupa ne može pristati ni na kakav dogovor ukoliko se Izrael jasno ne obaveže na trajni prekid vatre i povlačenje iz Pojasa Gaze.

Katar, koji zajedno sa SAD i Egiptom posreduje u pregovorima između Hamasa i Izraela, pozvao je Izrael da objavi jasan stav, koji ima podršku cijele Vlade, da bi se sklopio dogovor.

- Ne možemo da pristanemo na sporazum koji ne obezbjeđuje i ne garantuje trajni prekid vatre, potpuno povlačenje iz Pojasa Gaze i shodno tome dovršavanje zaista ozbiljnog sporazuma o razmjeni zarobljenika - rekao je Hamdan na televizijskoj konferenciji za novinare.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) u petak je predstavio prijedlog sporazuma u tri faze koji uključuje šestosedmični prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih oblasti Gaze, oslobađanje pojedinih talaca u zamjenu za više stotina palestinskih zatvorenika.

- Izrael želi samo fazu u kojoj će preuzeti sve svoje taoce, a zatim će nastaviti svoju agresiju i rat protiv našeg naroda - tvrdi Hamdan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.