OGLASILI SE

Hamas objavio da pozitivno gleda na govor Bajdena o prekidu vatre

Hamas je objavio da pozdravlja poziv na trajni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz Pojasa Gaze, rekonstrukciju Gaze i razmjenu zarobljenika

Gaza. Anadolija

Anadolija

31.5.2024

Palestinska grupa otpora Hamas saopštila je u petak da pozitivno gleda na govor američkog predsjednika Džoa Bajdena o novom prijedlogu prekida vatre za koji je rekao da ga je Tel Aviv odobrio.

Hamas je objavio da pozdravlja "poziv na trajni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz Pojasa Gaze, rekonstrukciju Gaze i razmjenu zarobljenika".

- Stav Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i ono što je na regionalnoj i međunarodnoj sceni utvrđeno uvjerenjem o neophodnosti okončanja rata u Gazi rezultat su legendarne nepokolebljivosti našeg naroda i njegovog hrabrog otpora - navodi se u saopćenju.

Hamas je ponovio spremnost da se "pozabavi pozitivno i na konstruktivan način" sa svakim prijedlogom zasnovanim na trajnom prekidu vatre i potpunom povlačenju izraelskih snaga iz Pojasa Gaze, rekonstrukciji Gaze i povratku raseljenih u njihove domove.

Dodaje se da je spreman za "ispunjenje istinskog sporazuma o razmjeni zatvorenika ako okupacija jasno najavi posvećenost takvom dogovoru".

Prijedlog, koji je najavio Bajden, sadrži tri faze, od kojih prva traje šest sedmica i uključuje potpuni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz naseljenih područja u Gazi i razmjenu zarobljenika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.