ALARMANTNO STANJE

Prijeti nam "klimatski pakao": UN upozorio na ozbiljne posljedice

U slučaju klime, mi nismo dinosaurusi. Mi smo meteor. Nismo samo u opasnosti. Mi smo opasnost - rekao je Gutereš

Prijete nam nepovratne posljedice. Platforma X

FENA

5.6.2024

Ljudi su opasni za planetu koliko i meteorit koji je doveo dinosauruse do izumiranja, rekao je u srijedu šef UN-a, dok su naučnici objavili da su posljednjih 12 mjeseci najtopliji ikad zabilježeni.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) pozvao je na zabranu reklamiranja nafte, gasa i uglja - glavnih pokretača globalnog zagrijavanja - pošto su globalni klimatski monitori objavili niz novih otkrića koja signaliziraju da je planeta u nevolji.

- U slučaju klime, mi nismo dinosaurusi. Mi smo meteor. Nismo samo u opasnosti. Mi smo opasnost - rekao je Gutereš.

Antonio Gutereš (Guterres). Anadolija

Prošli mjesec je bio najtopliji maj do sada i 12. uzastopni mjesec koji je oborio takav rekord, objavio je u srijedu klimatski monitor EU Copernicus.

Globalna prosječna temperatura između juna 2023. i maja 2024. bila je "1,63 stepena Celzijusa iznad predindustrijskog prosjeka 1850-1900", saopćio je Copernicus, misleći na period prije nego što su emisije stakleničkih plinova uzrokovane ljudima počele zagrijavati planetu.

A 2023. je već bila najtoplija godina sa 1,48 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa, objavio je Copernicus, ukazujući na prirodni vremenski fenomen El Nino za dalje povećanje temperature.

Iako El Nino nestaje, Svjetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je u srijedu da sada postoji 80 posto šanse da će globalne temperature barem privremeno premašiti 1,5 C tokom narednih pet godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.