ČEŠKA

Pojavile se snimke sudara vozova i evakuacije putnika nakon užasa

Kako kažu putnici, neki su morali da razbiju prozor da pobjegnu, a svi su čuli veoma jak udarac koji su ubrzo i osjetili na svojoj koži

Trenutak sudara vozova. Platforma X

S. S.

6.6.2024

Nakon stravičnog sudara vozova, u kojem su četiri osobe izgubile život, a 23 su povrijeđene, u mjestu Pardubice, u Češkoj, oglasila se i kompanija Češke željeznice koja kaže da će saobraćaj ka koridorskoj liniji ka Moravskoj biti duže vrijeme obustavljen.

Video-snimak koji su objavili češka policija i železnice prikazuje evakuaciju ljudi iz sudarenog voza kasno uvečer.

Kako kažu putnici, neki su morali da razbiju prozor da pobjegnu, a svi su čuli veoma jak udarac koji su ubrzo i osjetili na svojoj koži.

Vatrogasci su spasili putnike iz voza i nepovrijeđene evakuisali u parkirane autobuse, a zatim u zgradu stanice, gdje im je, prema riječima Austrijanca, bila spremna pomoć psihologa.

Oni su uspjeli da otkriju identitet svih putnika, kojih je bilo više od 200 u vozu RegioJet koji je krenuo za Slovačku.

Jedan od putnika ekspresnog voza Martin Bujnjak rekao je za ČTK da je osjetio veliki udarac, a noga mu je izgrebana. Iz voza je izašao sam, vatrogasci su prvo pokušali da zadrže putnike u vagonima jer je tako bilo najbezbjednije.

- Zahvalan sam što sam živ - rekao je.

Policajac Roman Mrkvička, koji je bio među prvima na mjestu nesreće, rekao je novinarima da ga je iznenadila apsolutna tišina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.