POTVRDIO PREMIJER

Češka će u prvoj polovini 2025. godine prestati da koristi rusku naftu

Češka nakon 60 godina prestati da bude zavisna od nafte iz ruskog naftovoda

Češka prestaje koristiti rusku naftu. AP

D. R.

4.6.2024

Češka će u prvoj polovini 2025. prestati da koristi naftu iz Rusije, izjavio je danas češki premijer Petr Fiala.

Prema njegovim riječima, zvanični Prag samo čeka da se završi projekat proširenja italijanskog naftovoda TAL i nakon toga će odmah zatražiti od Evropske unije da ukine češko izuzeće na uvoz nafte iz Rusije.

On je istakao da će time Češka nakon 60 godina prestati da bude zavisna od nafte iz ruskog naftovoda Družba, prenosi portal Aktualne.cz.

Proširenje naftovoda TAL će godišnje snabdijevati Češku sa dodatna četiri miliona tona nafte, što će pokriti potrebe obje češke rafinerije koje se nalaze u gradovima Litvinov i Kralupi nad Vltavou, javlja Tanjug.

Ministar finansija Češke Zbinjek Stanjura je dodao da će naftovod TAL istovremeno biti modernizovan i biti jedan od najefikasnijih u Evropi.

U češke rafinerije je tokom 2023. isporučeno 7,4 miliona tona nafte, a od toga je približno 58 odsto bila nafta iz ruskog naftovoda Družba. Ostatak nafte je Češka dobijala iz njemačkog naftovoda IKL koji je povezan na italijanski TAL.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je 29. maja objavio prognozu u kojoj se pretpostavlja da će evropske zemlje postepeno sasvim napustiti ruska fosilna goriva do 2030. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.