JEDNA OSOBA PREMINULA

Kompenzacija za putnike: Singapore Airlines poslala ponude nakon turbulentnog leta

Putnicima sa lakšim povredama ponuđeno je 10.000 dolara, dok oni sa ozbiljnim povredama mogu da razgovaraju o ponudama

Putnici mogu tužiti kompaniju. Ary news

Dž. R.

11.6.2024

Nakon nesreće koja je pogodila Singapur Erlajns (Singapore Airlines) kada su uletili u užasne turbulencije, aviokompanija je poslala ponude za kompenzaciju putnicima. U tom događaju jedna osoba je smrtno stradala dok su deseci ostalih putnika zadobili teške povrede.

Specifične potrebe

Putnicima sa lakšim povredama ponuđeno je 10.000 dolara, dok oni sa ozbiljnim povredama mogu da razgovaraju o ponudama koje će zadovoljiti njihove specifične potrebe, dodaje se.

- Putnicima za koje je medicinski procjenjeno da su zadobili ozbiljne povrede, te zahtijevaju dugotrajnu medicinsku njegu i koji traže finansijsku pomoć, nudi se avansna uplata od 25.000 dolara za rješavanje njihovih neposrednih potreba, što će biti dio svakog konačnog poravnanja - saopštila je avio-kompanija.

Teške povrede

Tri sedmice nakon leta 20. maja, 11 putnika još uvijek dobija medicinsku njegu u bolnicama u Bangkoku. 73-godišnji putnik je umro od srčanog udara, a na desetine je povrijeđeno nakon što je let SK321 naišao na ono što je avio-kompanija opisala kao iznenadnu, ekstremnu turbulenciju dok je letio iznad Mjanmara, poslije čega se preusmjerio na Bangkok.

Putnici su rekli da su posada i oni koji nisu bili vezani udarili u plafon kabine, polomivši ga na mjestima. Bolnica u Bangkoku koja liječi putnike saopštila je da povrijeđeni imaju povrede kičmene moždine, mozga i lobanje.

Singapur Erlajns saopštio je da će putnicima refundirati avionske karte i nadoknaditi im kašnjenje u skladu sa propisima Evropske unije ili Velike Britanije koji pokrivaju njihove karte.

Ograničenje odgovornosti

Međunarodni sporazum, Montrealska konvencija, čini avio-kompanije odgovornim za fizičke povrede u nesrećama na međunarodnim letovima, koje mogu uključivati turbulencije, bez obzira da li su bile nemarne, prenosi Reuters.

Ako putnici podnesu tužbu, avio-kompanija ne može da ospori štetu do oko 175.000 dolara, ali ako se traži veća šteta, Singapur Erlajns može da pokuša da ograniči odgovornost dokazujući da je preduzeo sve neophodne mjere da izbjegne turbulencije, kažu advokati.

Akcije Singapur Erlajns pale su u utorak za 0,4 posto, ali su se malo promijenile od incidenta 20. maja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.