BAJDEN ODOBRIO

SAD šalje Ukrajini još jedan raketni sistem Patriot

Sistemi Patriot, poznati po svojim naprednim radarima i mobilnim lanserima, spadaju među najefikasnije oružje za protivvazdušnu odbranu

Raketni sistem. twz.com

Anadolija

12.6.2024

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) odobrio je slanje dodatnog raketnog sistema Patriot Ukrajini u jeku rata s Rusijom, prenosi Anadolija.

Odluka je donesena prošle sedmice nakon sastanaka na visokom nivou i internih debata o tome kako uravnotežiti potrebe Ukrajine bez ugrožavanja borbene gotovosti SAD-a, objavio je u utorak "New York Times", pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

- Novoodobreni sistem Patriot doći će iz Poljske, gdje je korišten za zaštitu američkih trupa koje se spremaju za povratak u SAD - rekli su zvaničnici.

Sistemi Patriot, poznati po svojim naprednim radarima i mobilnim lanserima, spadaju među najefikasnije oružje za protivvazdušnu odbranu.

Pentagon ne govori o tačnom broju Patriot raketnih sistema koje posjeduje. Međutim, visokopozicionirani vojni zvaničnik otkrio je da je samo 14 sistema trenutno raspoređeno širom svijeta.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba naglasio je prošlog mjeseca hitnu potrebu za više Patriota za odbranu ključnih regiona kao što su Harkov i Odesa, posebno u svjetlu tekućih ruskih raketnih i bespilotnih napada na kritičnu infrastrukturu.

Ovi napadi su ozbiljno uticali na energetsku mrežu Ukrajine, uzrokujući nestanke struje širom zemlje.

Prema pisanju lista "New York Times", očekuje se da će ovo biti glavna tema razgovora na predstojećim sastancima NATO-a i savezničkih odbrambenih snaga u Belgiji, gdje će se razgovarati o dodatnim strategijama za podršku Ukrajini.

Sistem Patriot je najskuplje oružje koje su SAD dostavile Ukrajini, košta oko 1,1 milijardu dolara, uključujući 400 miliona dolara za sistem i 690 miliona dolara za rakete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.