POSTIZANJE SPORAZUMA

Hamas: Pokazali smo pozitivan stav u svim fazama pregovora o prekidu vatre u Gazi

Naveli su da su posvećeni sveobuhvatnom i prihvatljivom sporazumu zasnovanom na opravdanim zahtjevima palestinskog naroda

Hamas. Anadolija

Anadolija

13.6.2024

Hamas je objavio da je "pokazao pozitivan stav sa sviješću o nacionalnoj odgovornosti" u svim fazama pregovora o prekidu vatre i sporazumu o razmjeni zarobljenika u Pojasu Gaze, javlja Anadolija.

Naveli su da su posvećeni sveobuhvatnom i prihvatljivom sporazumu zasnovanom na opravdanim zahtjevima palestinskog naroda, uključujući trajni prekid napada, potpuno povlačenje iz Pojasa Gaze, povratak raseljenih, rekonstrukciju tog područja.

- Pokazali smo pozitivan stav potreban za postizanje sporazuma - objavio je Hamas.

Podsjetili su da je prijedlog koji je Hamas dostavio i odobrio posrednicima 5. maja pozitivno primljen od strane posrednika, te da je "izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) odgovorio na prijedlog napadom na grad Rafah na jugu Gaze i intenziviranjem napada na Gazu".

U saopćenju je navedeno da je Hamas pozdravio prijedlog o prekidu vatre koji je 31. maja najavio američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden), a da Netanjahuova vlada nije odgovorila na taj prijedlog osim da je nastavila genocidni rat u Gazi.

Saopćeno je da je Hamas zadovoljan rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o prekidu vatre u Gazi i prenio posrednicima svoju namjeru da započne indirektne pregovore u vezi s provođenjem ove odluke.

Naglašeno je da je Izrael jasno odbacio trajni prekid vatre u Pojasu Gaze i u pogledu odluke VSUN-a i Bajdenovog prijedloga.

Navedeno je da se nijedan izraelski zvaničnik nije oglasio u tom smislu kao odgovor na izjave američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antonija) da je Izrael prihvatio najnoviji prijedlog.

Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak je usvojilo rezoluciju koja podržava prijedlog o prekidu vatre u Gazi koji je iznio američki predsjednik Joe Biden.

Prijedlog bi značio šestosedmičnu pauzu u borbama i oslobađanje nekih izraelskih zarobljenika u Gazi i palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, što bi omogućilo pregovore o trajnom prekidu vatre.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.