PRVE INFORMACIJE

Oluja u Srednjoj i Južnoj Americi: Crveni alarmi, preusmjereni letovi, ima mrtvih...

Klizište "velikih razmjera" aktiviralo se u središtu zemlje, u gradu Banos de Agua Santa

Jaka olujna kiša. X@RobertoLuqueN Read more at: http://timesofindia.indiatimes.com/articleshow/111046792.cms?utm_source=contentofinterest&utm_medium=text&utm_campaign=cppst

Z. K.

17.6.2024

Prema prvim preliminarnim informacijama ekvadorskih vlasti, u klizištu koje se aktiviralo jučer uslijed jakih olujnih kiša poginulo je najmanje šest ljudi, a 30 ih se vodi kao nestali.

Klizište "velikih razmjera" aktiviralo se u središtu zemlje, u gradu Banos de Agua Santa, navodi se u izvještaju ekvadorskog Tajništva za upravljanje rizikom.

- Moja solidarnost sa svim porodicama koje su pogođene -, napisao je ekvadorski ministar javnih radova Roberto Luque na platformi X.

Jaka kišna oluja uzrokovana niskim pritiskom zahvatila je jučer dijelove Srednje i Južne Amerike, a razne zemlje upozoravaju na povećani rizik od odrona i poplava.

U El Salvadoru je državna agencija za civilnu zaštitu proglasila crveni alarm zbog obilnih kiša u cijeloj zemlji, dok je u susjednoj Gvatemali nekoliko zračnih prijevoznika preusmjerilo letove, prema gvatemalskom ministarstvu komunikacija, infrastrukture i stanovanja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.