NAJAVIO GUVERNER

Prvi crni guverner Merilenda poništava 175.000 presuda za marihuanu

Merilend, država od šest miliona stanovnika na istočnoj obali SAD, legalizirala je rekreacijsku upotrebu i maloprodaju marihuane

Mur: Ispravak pogrešaka. hub.jhu.edu

Z. K.

17.6.2024

Američka savezna država Merilend poništit će 175.000 presuda za korištenje marihuane izrečenih tokom proteklih desetljeća, najavio je jučer njen guverner Ves Mur (Wes Moore) u izjavama za Washington Post.

Kazneni dosije

- Današnjim potpisivanjem ovog dekreta o pomilovanju namjeravam ispraviti veliki broj historijskih pogrešaka - izjavio je američkom mediju Mur, demokrat i prvi crni guverner Merilenda.

Za više od 100.000 ljudi će iz njihovih kaznenih dosjea nestati osude za posjedovanje ili pušenje droge koja je sada legalna u državi te se naširoko konzumira. Merilend, država od šest miliona stanovnika na istočnoj obali SAD, legalizirala je rekreacijsku upotrebu i maloprodaju marihuane referendumom 2023. godine.

- Mnogim ljudima, od kojih je većina iz etničkih manjina, još uvijek je uskraćen posao, smještaj ili pristup obrazovanju zbog prethodnih osuda za posjedovanje kanabisa - naglašava Mur.

Više hapšenja

Kako je istaknuo državni advokat Merilenda Anthony Brown, pomilovanje se odnosi na sve one koji su osuđeni za posjedovanje marihuane, ali i "nerazmjerno utječe - na dobar način" na crnačku populaciju.

Upravo crnci, prema Washington Postu, predstavljaju 33 posto stanovništva ove savezne države, ali 70 posto muškaraca koji su zatvoreni, a kako upozorava Američka unija za građanske slobode, crnac je imao tri puta veću vjerovatnost da će biti uhapšen zbog posjedovanja marihuane nego bijelac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.