18 MILIJARDI DOLARA

Ključne demokrate u Kongresu SAD-a odobravaju veliku prodaju oružja Izraelu, uključujući i F-15

Bajden je pritisnuo obje strane u sukobu da postignu primirje, ali podrška Izraelu i dalje izaziva kontroverze među Demokratama

Zastupnik Gregory Meeks. atlanticcouncil.org

Z. K.

18.6.2024

Gregori Miks (Gregory Meeks) i Ben Kardin (Cardin), dvojica ključnih Demokrata u Kongresu SAD-a, složili su se podržati veliku prodaju oružja Izraelu koja uključuje 50 borbenih aviona F-15 u vrijednosti višoj od 18 milijardi dolara, objavio je Washington Post.

Odluka je donesena pod velikim pritiskom Bajdenove (Biden) administracije, nakon što su zakonodavci mjesecima blokirali prodaju, piše Washington Post.

Stalne konsultacije

Erik Haris (Eric Harris), direktor za komunikacije Senatskog odbora za vanjske poslove, rekao je da su sva pitanja i zabrinutosti koje je predsjedavajući Kardin imao riješeni kroz stalne konsultacije s administracijom, što je dovelo do odobrenja prodaje.

Miks je za Washington Post izjavio da je bio u bliskom kontaktu s Bijelom kućom i pozivao na pritisak na Izrael zbog humanitarnih napora i civilnih žrtava. Također je napomenuo da se F-15 avioni neće isporučivati još godinama. Uredi nijednog od zakonodavaca nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Bajden (Biden) se suočava s rastućim pritiskom članova vlastite Demokratske stranke zbog svoje stalne podrške Izraelu usred osmomjesečnog sukoba u Gazi. Ovaj sukob je rezultirao smrću više od 37.000 Palestinaca i raseljenjem gotovo cijele populacije od 2,3 miliona ljudi. Bajden je pritisnuo obje strane u sukobu da postignu primirje, ali podrška Izraelu i dalje izaziva kontroverze među Demokratama.

Mnogi članovi Demokratske stranke zahtijevaju veću pažnju na humanitarne aspekte sukoba i kritikuju Bajdenovu administraciju zbog nedovoljnog pritiska na Izrael. Miks i Kardin su se suočili s ovim pritiscima, ali su na kraju odlučili podržati prodaju oružja nakon što su njihovi zahtjevi i zabrinutosti bili adresirani od strane Bijele kuće.

Dugoročne posljedice

Ova odluka će sigurno imati dugoročne posljedice na politiku SAD-a prema Bliskom istoku, ali i na unutrašnju politiku Demokratske stranke, gdje se sve više članova protivi nekritičkoj podršci Izraelu. U narednim mjesecima, očekuje se daljnja debata o ovoj kontroverznoj prodaji oružja i njenim posljedicama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.