HASAN NASRALAH

Vođa Hezbolaha zaprijetio: Nijedno mjesto u Izraelu neće biti pošteđeno u slučaju napada na Liban

Izraelska vojska objavila je jučer da je odobrila planove za ofenzivu na Libanon

Nasralah: Zaprijetio i Kipru. YouTube

Z. K.

prije 7 dana

Vođa libanonskog Hezbolaha, šeik Hasan Nasralah, upozorio je danas da "nijedno mjesto" u Izraelu neće biti pošteđeno njihovih projektila ako izraelski čelnici provedu u djelo svoje prijetnje da će napasti Liban.

Spremni na najgore

Hasan Nasralah također je zaprijetio Kipru.

- Otvaranje zračnih luka i ciparskih baza izraelskom neprijatelju kako bi ciljao Liban značilo bi da je kiparska vlada sudionik rata - upozorio je u govoru koji je uživo prenosila televizija.

- (Izraelski) neprijatelj savršeno zna da smo spremni na najgore (...) Zna da nijedno mjesto (...) neće biti pošteđeno naših projektila - rekao je Nasralah.

Izraelska vojska objavila je jučer da je odobrila planove za ofenzivu na Liban zbog intenziviranja prekograničnih sukoba s Hezbolahom u kontekstu rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Vođa Hezbolaha rekao je da ih u slučaju rata Izrael "treba očekivati s kopna, mora i zraka". U drugom dijelu govora, ustvrdio je da se "neprijatelj zaista boji da otpor ne prodre u Galileju" na sjeveru Izraela, dodajući da je riječ o "mogućnosti (...) u kontekstu rata koji bi mogao biti nametnut Libanu."

Vođa Hezbolaha istaknuo je da je njegov pokret iskoristio "tek dio svojeg oružja" otkako je 8. oktobra prošle godine otvorio frontu na jugu Libana kako bi pomogao Hamasu u Pojasu Gaze. Rekao je da Hezbolah ima više od 100.000 muškaraca spremnih za borbu. Hezbolah financira Iran, zakleti neprijatelj Izraela.

Poginulo najmanje 478 ljudi

U više od osam mjeseci nasilja između Hezbolaha i izraelske vojske u pograničnim područjima u Libanu je poginulo najmanje 478 ljudi, većinom borci Hezbolaha, te 93 civila, po podacima AFP-a. Na izraelskoj strani, poginulo je najmanje 15 vojnika i 11 civila, po izraelskim podacima.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.