NAPADI U GAZI

Kuba odlučila da se pridruži tužbi za genocid protiv Izraela pred ICJ-om

Slučaj nastoji zaustaviti zločine nad palestinskim narodom zbog nesrazmjerne i neselektivne upotrebe sile Izraela

Gaza: Pod stalnim napadima Izraela. Anadolija

Anadolija

prije 5 dana

Kuba je odlučila da se pridruži tužbi Južnoafričke Republike za genocid protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde (ICJ), javlja Anadolu. 

Kako prenosi Radio Havana Kuba, u skladu sa obavezama prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, Kuba će iskoristiti svoje pravo kao treća država da predstavi svoje tumačenje konvencije, za koju tvrdi da je Izrael flagrantno prekršio u Gazi.

Slučaj nastoji zaustaviti zločine nad palestinskim narodom zbog nesrazmjerne i neselektivne upotrebe sile Izraela na ilegalno okupiranoj teritoriji Gaze.

Kuba je naglasila da je Izrael, zaštićen saučesništvom SAD-a, dosljedno ignorisao svoje obaveze kao okupatorske sile prema Ženevskoj konvenciji.

Kuba je navela da genocidu, aparthejdu, prisilnom raseljavanju i kolektivnim kaznama nema mjesta u današnjem svijetu i da ih međunarodna zajednica ne bi trebala tolerisati. Pozvali su na pridržavanje Povelje UN-a i međunarodnog prava.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

U napadima koje Izrael izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je više 37.400 Palestinaca, dok je više od 85.000 osoba ranjeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.