DOK JE BIH NA ČEKANJU

Fon der Lajen: Ukrajina i Moldavija znaju da će njihov put u EU biti rigorozan i zahtjevan

Pregovori o pristupanju osmišljeni su kako bi se kandidati pripremili za odgovornosti članstva

Ursula fon der Lajen. AP

S. S.

prije 3 dana

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je kazala da će pregovori o pristupanju Ukrajine i Moldavije EU biti izazovni, ali i prilika, kako za EU, tako i za obje zemlje.

- Put pred nama bit će izazovan, ali također je ispunjen golemim mogućnostima za Moldaviju i Ukrajinu, kao i za cijelu našu EU - rekla je fon der Lajen u video-poruci uoči međuvladinih konferencija o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom.

Poželjela je uspješan početak pregovora koji trebaju pripremiti obje zemlje kako bi mogle preuzeti obaveze punopravnog članstva.

- Oni znaju da će njihov put biti rigorozan i zahtjevan. Pregovori o pristupanju osmišljeni su kako bi se kandidati pripremili za odgovornosti članstva. Zbog toga nema prečaca. U ove pregovore krećemo u snažnom duhu otvorenosti, angažmana i predanosti - istakla je fon der Lajen.

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola označila je historijskim otvaranje pregovora s dvije bivše sovjetske republike.

- Današnji datum ostat će zapamćen kao historijski. Ovo je važan trenutak koja nas jača i povezuje u jednu porodicu - napisala je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.