ČEKA SE ISHOD DEBATE

Ankete među građanima SAD-a: Ko je trenutno popularniji

Izbori se ne dobijaju ukupno većim brojem glasova, već osvajanjem država, od kojih svaka nosi određeni broj elektorskih glasova

Važno sučeljavanje. AP Photo

Dž. R.

prije 6 dana

Debata trenutnog predsjednika SAD Džo Bajdena (Joe Biden) i republikanskog kandidata Donalda Trampa (Trump) dugo je očekivani događaj.

Elektorski glasovi

Prema trenutnim statistikama, kako je objavio CNN, Tramp (Trump) trenutno na nacionalnom nivou ima podršku od 49 posto od ukupnog broja glasača u SAD, a Bajden (Biden) 47 posto.

Ali, izbori u SAD se ne dobijaju ukupno većim brojem glasova, već osvajanjem država, od kojih svaka nosi određeni broj elektorskih glasova.

Baš zbog toga ova razlika trenutno ne znači ništa, pošto se žestoka borba vodi za "swing states".

Mala prednost

Kao što su na CNN-u već pomenuli, u tim državama Tramp trenutno ima malu prednost, koja bi večeras veoma lako mogla da se istopi ili poveća, u zavisnosti od ishoda debate.

Ukoliko u ovoj debati Bajden bude uspio da iskoristi Trampove pravne probleme i brojne greške koje je bivši predsjednik SAD napravio, poput loše reakcije na pandemiju kovida u vrijeme njegovog mandata i još lošije na proteste povodom smrti Džordža Flojda koja je dovela do masovnih protesta širom Amerike, kao i ukidanja prava na abortus i druge ultrakozervativne odluke na kojima insistiraju republikanci, ta razlika ne samo što bi mogla da se istopi, već bi Bajden mogao da napravi i osjetniju razliku o procentima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.