PREDSJEDNIČKA DEBATA

Tramp: Bajden je spreman izvući dijete u devetom mjesecu trudnoće i ubiti ga

Tramp je abortus nazvao radikalnim, rekavši da se tu radi o ubistvu bebe

Raspravljalo se o gorućoj temi. AP

Dž. R.

prije 4 dana

U nastavku debate između predsjednika SAD Bajdena (Biden) i Trampa (Trump) raspravljalo se o spornim zakonima o abortusu.

Vratiti zakon

Voditeljica debate je upitala Bajdena da li podržava pravne granice kada je u pitanju period trudnoće kada žene mogu izvesti abortus?

Bajden je odgovorio da vjeruje u procjenu doktora i da ne želi da se miješa i ponaša kao da on razumije i može da odluči umjesto žene koja nosi dijete i možda je u zdravstvenom riziku.

 Također je dodao da će, ako osvoji drugi mandat, vratiti zakon "Rou protiv Vejda".

Rou protiv Vejda naziv je procesa pred Vrhovnim sudom Sjedinjenih Američkih Država, u kojem je Sud donio presudu kojom je zakon savezne države Teksas koji je zabranjivao abortus bio poništen, jer je, po presudi suda, bio u suprotnosti sa Ustavom Sjedinjenih Američkih Država. Ovom presudom nije oboren samo zakon u Teksasu, već i svi slični zakoni širom SAD.

Radikalni potezi

Tramp je abortus nazvao radikalnim, rekavši da se tu radi o ubistvu bebe.

- On je spreman izvući dijete u devetom mjesecu trudnoće i ubiti ga - odgovorio je Tramp.

Bajden je oštro negirao tu retoriku, tvrdeći da nijednoj ženi ne smije biti ugroženo zdravlje samo po cijenu rađanja djeteta.

Bivši predsjednik Tramp rekao je da neće blokirati lijekove za abortus ako bude izabran.

Također je rekao da se slaže sa nedavnom presudom Vrhovnog suda o piluli za abortus.

- Postavio sam tri velika suca Vrhovnog suda na sud i oni su slučajno glasali za ubistvo Roa protiv Vejda i vraćanje toga u države, a sada države to rješavaju - rekao je Tramp.

Ranije ovog mjeseca, Vrhovni sud je odbacio tužbu kojom se osporava pristup Uprave za hranu i lijekove da regulira tablete za abortus presudom koja će i dalje dozvoljavati slanje pilula pacijentima bez lične posjete ljekara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.