PLJUŠTALE OPTUŽBE

Tramp poručio Bajdenu o odnosima s Kinom: Ubijaju našu zemlju, Džo, a ti ništa ne radiš

Bajden je kontrirao podacima po kojima Amerikanci danas zbog Trampa imaju veće životne troškove

U studija je bila užarena atmosfera. AP

Dž. R.

prije 4 dana

U drugoj polovici predsjedničke debate između Džo Bajdena (Joe Biden) i Donalda Trampa (Trump) uslijedio je niz gorućih pitanja za Amerikance, ali i žustrija rasprava popraćena i ličnim uvredama.

Ubijaju našu zemlju

Kada se pokrenulo pitanje troškova oko njege djece, moderator je rekao da ti godišnji troškovi iznose više od stanarine, na šta je Tramp odgovorio da Bajden, za razliku od njega, nije otpuštao ljude koji nisu dobro radili svoj posao.

- Fijasko u Afganistanu, problemi na granici. Da li su otpustio ikoga? Džo, o ovome nema debate. Najgori si predsjednik u historiji naše zemlje, uništio si je - rekao je Tramp.

Bajden je uzvratio da SAD imaju najjaču vojsku u historiji, pa se potom osvrnuo na njegove tvrdnje da je najgori predsjednik SAD ikada.

- On je najgori, to je činjenica. Ne brine o zaštiti djece, mi smo tu povećali davanja, pomoć oko kredita, pokretanja biznisa...- rekao je Bajden.

Tramp je uzvratio da niko nije učinio stvari koje je uradila njegova administracija.

- Kada smo smanjili poreze povećala se zaposlenost - rekao je bivši predsjednik SAD.

Bajden je, pak, kontrirao podacima po kojima Amerikanci danas zbog Trampa imaju veće životne troškove i kako nije napravio nikakav napredak po pitanju Kine.

- Mi imamo najveći deficit u odnosima sa Kinom, on po tom pitanju ništa dobro nije uradio. S njima je najgora situacija. Ubijaju našu zemlju, Džo, a ti ništa ne radiš - rekao je Tramp Bajdenu.

Klimatske promjene

Tramp je upitan o klimatskoj krizi i razornim efektima ekstremnih vrućina i šta bi poduzeo po tom pitanju ako bi bio izabran što je on ispočetka ignorirao, pokušavajući skrenuti pažnju na temu o rasnim nejednakostima, međutim na njeno insistiranje, odgovorio je da želi čist zrak i vodu.

- I imali smo ga – kazao je on, tvrdeći da je njegova administracija imala „najbolje ekološke brojke ikada“.

Bajden se nije složio s njegovom tvrdnjom, koji je rekao da Tramp tokom svog mandata nije učinio ništa za zaštitu životne sredine, a zatim je podsjetio i na činjenicu da se tokom Trampovog mandata Amerika povukla iz Pariškog klimatskog sporazuma.

Ali Bajden se protivi Trampovim tvrdnjama, ističući da su SAD odustale od Pariškog klimatskog sporazuma pod Trampom.

Pitanje starosti

Moderatori su oba kandidata upitali o njihovim godinama i podsjetili na činjenicu da bi Bajden imao 86 godina na kraju drugog mandata, a Tramp 83.

Bajden je rekao da je nekada bio među najmlađim političarima u zemlji, a sada među najstarijim.

- Pola svoje karijere sam bio kritikovan jer sam bio najmlađi. Ja sam bio druga najmlađa osoba koja je izabrana u Senat. Ovaj tip je samo tri godine mlađi od mene. Pogledajte rezultate, pogledajte šta sam uradio u ekonomiji, napretku, tehnologiji. Mi smo najnaprednija i najsnažnija zemlja na svijetu. Držimo riječ i svi nam vjeruju, svi saveznici, ali i oni drugi. Putin, Kim Džong Un, oni ne žele da se zezaju sa nama - rekao je Bajden.

Tramp je rekao da prošao dva kognitivna testa i da se osjeća odlično, kao prije 20 godina, čak je i malo mršaviji.

Sve se na kraju završilo njihovim prepiranjem oko golfa. Tramp je više puta ponovio da je veoma dobrog zdravlja i istaknuo da je upravo osvojio dva klupska prvenstva.

- Morate biti prilično pametni i morate biti u stanju da udarite loptu daleko - rekao je Tramp i napao Bajdena da ne može da udari loptu na golfu.

Sve se završilo time ko bi mogao da ponese svoju torbu za golf.

- Hajde da se ne ponašamo kao djeca – na koncu je rekao Tramp, a Bajden je promrmljao da je to teško obzirom da je on (Tramp) dijete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.