BIH

Pomozimo Ajdinu Žigonji: Šestogodišnji Zeničanin treba našu pomoć

Za liječenje bolesnog dječaka neophodno još oko 30.000 KM

D. K.

15.11.2016

Portal Avaz.ba nedavno je objavio apel za pomoć šestogodišnjem Zeničaninu Ajdinu Žigonji, koji je rođen sa dijagnozom rascjepa kičmenog stuba. U trenutku objave našeg članka prije 13 dana na Ajdinovom žiro računu nalazilo se oko 54.000 KM, a trenutno je prikupljeno oko 70.000 KM.

ajdin-9

Ajdinov otac Elvis (31) ponovo nam se obratio, uputivši zahvalu svima na porukama i pozivima iz cijelog svijeta, kao i svim portalima koji su dijelili njegov apel i uputili podršku.

- Ovih dana dobijao sam pozive iz Italije, Švicarske, Austrije, Njemačke, Švedske, Danske, skoro cijele Amerike, Turske, Norveške, Mađarske, pa do Španije, Maroka, Saudijske Arabije, Francuske, Australije... Molim vas, nikada nemojte pomisliti da "samo" dijeljenjem niste ništa uradili za pomoć Ajdinu - jeste, itekako ste upravo pomogli da se naša priča daleko čuje. Zato, dijelite ovaj članak - apelovao je Elvis.

Za Ajdinovo liječenje potrebno je ukupno oko 50.000 eura (oko 100.000 KM, op.a.), dakle još nekih 30.000 KM.

ajdin

- Znajući da nismo sami i ohrabreni uz Allahovu pomoć, zajedno koračamo ka jedinom cilju, a to je da naš Ajdin hoda pravo i zdravo - ističe Elvis.

Ajdin je rođen u februaru 2010. godine sa dijagnozom rascjep kičmenog stuba. Trenutno ima šest godina i četiri mjeseca. Dosadašnje liječenje u našoj BiH nije na zadovoljavajućem nivou. Ajdin je imao pet operacija koje, nažalost, nisu urodile plodom. Operisao je tri puta kilu ili bruh, ali i Ahilovu tetivu da bi se ispravila nogica.

ajdin3

U julu 2011. operisao je kičmu, jednu od najtežih operacija da bi se zaustavio rascjep kičmenog posta, koja nažalost nije urađena dobro, a to je otkriveno na pregledu na klinici Acibadem u Turskoj, gdje su ga roditelji odveli na svoju inicijativu sumnjajući u dosadašnje liječenje u našoj zemlji. Na pregledu na klinici Acibadem kod dr. Ozeka ustanovljeno je niz nepravilnosti u Ajdinovom liječenju i čak mu je prijetila paraliza donjeg dijela tijela, jer je kičmena moždina mogla da pukne svakog momenta.

akjdin-7

Nakon niza uspješnih akcija u prikupljanju sredstava za operaciju, Ajdin je operisan u novembru 2015. godine na klinici Acibadem. Operacija je prošla dobro i, što je najvažnije, kičmena moždina mu je spašena.

Operacija, bolnički troškovi, smještaj i prevoz Ajdinove roditelje su koštali oko 30.000 eura. Nisu imali nikakvu pomoć od naše države. Na sve zahtjeve i molbe su odbijeni. Ajdin će imati još operacija, jer ima vidnu skoliozu, a njima će se ispraviti kičmeni stub i ugraditi fiksator koji će držati kičmu. Nakon obavljene kontrole u maju ove godine, dr. Ozek je sa svojim timom donio zaključak da je kičmena moždina dobro i Ajdin se odlično oporavio nakon operacije. Većina mišića do koljena je aktivna i sad slijedi jačanje potkoljenica i njihovih mišića.

ajdin-6

Ono što je zabrinjavajuće, skolioza je još izraženija nego prošli put i doktor je Ajdinove roditelje savjetovao da do sljedeće kontrole, koja je zakazana za novembar ove godine, treba da urade snimke u BiH i pošalju ih doktoru Ozeku. On će po tome ocijeniti stanje i najvjerovatnije odrediti datum operacije koja je neophodna za ispravljanje Ajdinove kičme. Rečeno im je da će operacija koštati oko 45.000 eura i da će je raditi tim doktora.

- Sad nam predstoje fizikalne vježbe, banje i sve za jačanje Ajdinovih mišića ispod koljena da bi se pripremio ako Bog da za, nadamo se, posljednju operaciju u svom životu i da bi mogao normalno da hoda. Ni za ovu operaciju nemamo nikakvu pomoć od države, ali se uzdamo u Božiju i u pomoć dobrog naroda da se prikupi dovoljno da se Ajdin operiše. U našoj borbi do sada nismo dobili nikakvu pomoć od države, sve smo uspjeli uz pomoć humanitarnih akcija i dobrog naroda - rekao nam je Ajdinov otac Elvis.

ajdin1

Kako možete pomoći

Novac za Ajdinovo liječenje možete uplatiti na web stranici www.gofundme.com, putem koje je do sada prikupljeno ukupno 14.572 dolara (26.439 KM).

Također, novac neophodan za liječenje šestogodišnjaka možete uplatiti putem žiro računa koji se nalaze na slici ispod:

apel

Za sve dalje informacije o Ajdinovom slučaju, stanju ili bilo koja pitanja, možete kontaktirati Ajdinovog oca Elvisa Žigonju putem telefona 062/062-226, ili putem Facebook grupe Pomozimo Ajdinu Žigonji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.