BIH

Sve je spremno za izbore

Stjepan Mikić, predsjednik CIKBiH

Semira DEGIRMENDŽIĆ

9.10.2014

Stjepan Mikić, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH, u predizbornom intervjuu za "Dnevni avaz" kaže da je sve spremno za održavanje općih izbora u nedjelju, 12. oktobra, kada će svoje biračko pravo moći iskoristiti 3.278.908 glasača, koliko ih se nalazi na Centralnom biračkom spisku.

Mikić poziva građane da izađu na izbore u što većem broju, a političke subjekte i članove izborne administracije da ulože maksimalne napore da izbori budu fer i pošteni.

Do općih izbora ostala su još tri dana. Je li u CIK-u sve spremno za provedbu izbornog procesa?

- Sve je spremno i birališta se mogu otvoriti u nedjelju u sedam sati. Do sada su sve aktivnosti provedene u skladu s već utvrđenim rokovima i, naravno, mi smo zbog toga vrlo zadovoljni.

Uklonjeni kandidati

Istovremeno, teku i posljednji dani izborne kampanje političkih stranaka. Kako ocjenjujete ovogodišnju kampanju s aspekta poštivanja izbornih pravila?

- Do sada smo imali samo dva značajnija kršenja izbornih pravila i zbog toga smo izrekli sankciju uklanjanja dva kandidata s lista i novčanih kazni i kandidatima i političkim strankama. Odluke još nisu pravosnažne. Što se tiče ocjene, nema značajnije razlike u odnosu na ranije izbore.

Je li razjašnjena situacija u vezi s glasačkim listićima u dijaspori, odakle su stizale prijave da je na jednu adresu u paketima dolazilo i po 100 koverata?

- Mi smo svoju zakonsku obavezu ispunili i informaciju koja sadrži sva saznanja o toj pojavi, koju smo dobili iz medija i na druge načine, proslijedili smo Tužiteljstvu BiH. U CIK-u smo proveli istragu o onome što se dešavalo od momenta raspisivanja izbora do trenutka kada je "BH Pošta" preuzela glasačke pakete (koverte) i konstatirali smo da nije napravljen nijedan propust. Sve je urađeno u skladu s procedurama. Sada je posao na Tužiteljstvu BiH da utvrdi o čemu se zaista radi. S obzirom na niz situacija koje su se dešavale, od odabira kompanije za štampanje i pakovanje glasačkih listića, odabir lokacije skladišta, pa na kraju i ovo što ste prethodno pitali, iako ni u jednom slučaju nije učinjen  nikakav propust od CIK-a, pojedini mediji, i drugi akteri, prozivali su nas. Zbog toga smo govorili da se radi o orkestriranoj kampanji.

Izborne prevare

Strah od izbornih prevara prisutan je i uoči predstojećih izbora, ali, nažalost, niko ne može garantirati da pokušaja prevara neće biti?

- Što se tiče "izbornih prevara", naša je dužnost da svaku takvu pojavu argumentima obrazloženu i u provedenom postupku dokazanu, sankcioniramo u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH, a ako takva pojava ima obilježje kaznenog djela, mi je prosljeđujemo nadležnom tužiteljstvu na daljnje postupanje. CIK može garantirati da će provesti sve postupke iz svoje nadležnosti ako eventualno bude takvih prijava. Osobno vjerujem da takvih pojava 25 godina od uspostave višestranačja u našoj zemlji neće biti.

Šta poručujete političkim subjektima, članovima izborne administracije i biračima uoči izbora?

- Koristim priliku pozvati birače da iskoriste svoje pravo glasa i izađu u što većem broju na birališta. Oni u nedjelju imaju najvažniju ulogu i mogu napraviti festival demokracije, svojim masovnim odzivom. Političkim subjektima upućujem poziv da poštuju izborna pravila za vrijeme izborne šutnje, a svim kandidatima želim mnogo sreće. Sve članove izborne administracije, prije svega mislim na članove biračkih odbora, pozivam da poštuju propisane procedure i da svi zajedno doprinesemo da izbori budu ocijenjeni kao fer i pošteni.

Umrli glasači

Uoči i ovih izbora bilo je pokušaja ubacivanja lažnih glasača na biračke spiskove. Bi li efikasnija akcija policijskih i pravosudnih organa spriječila ovu pojavu?

- Vjerojatno mislite na registraciju birača za glasanje izvan BiH. Centralna izborna komisija BiH, u postupku provjere prijava za glasanje izvan BiH, utvrdila je određene nepravilnosti, kao što su, naprimjer, prijave dostavljene na ime umrlih osoba, prijave podnesene od istog podnositelja s različitim adresama unutar jedne države i prijave podnesene od istog podnositelja s različitim adresama u dvije i više različitih država. Mi smo takve prijave odbacili, a kompletan materijal dostavili Tužiteljstvu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.