BIH

Lučev: Ponosan sam na svaki pad i uspjeh

Popularni hrvatski glumac za „Dnevni avaz"

M. ČUSTOVIĆ

17.10.2014

Popularni hrvatski glumac Leon Lučev odigrao je jednu od glavnih uloga u novom filmu Jasmile Žbanić „Otok ljubavi", koji je od 16. oktobra na repertoarima kina u Bosni i Hercegovini.
Utjelovio je lik Stipice, specijalca oboljelog od PTSP-a. U toku terapije na koju ide otkriva se da je njegov najveći strah da je homoseksualac. Ulazeći dublje u njegovu traumu, saznajemo da ispod tog straha stoji poistovjećivanje homoseksualizma i pokazivanja emocija, što je u sredini u kojoj radi sramotno i nije prihvaćeno za "muškarčine"...

Strasti i emocije

U jednoj od scena ljubili ste se s Erminom Bravom, koji igra Bosanca Grebu. Opišite nam kako je to izgledalo dok ste snimali, koliko puta ste ponavljali scenu. Kako Vam je taj prizor izgledao na filmskom platnu?

- To je izgledalo dosta neobično. Ispričat ću vam detaljno. Dakle, prvo me Grebo pogledao, onda je Stipica pogledao njega, onda je Grebo stavio lijevu ruku Stipici oko vrata, malo žešće, pa me privukao na jedno deset centimetara razmaka između noseva, tu sam i ja obuhvatio njega oko njegove glave, desnom rukom, malo blaže, onda smo se približili, ne oklijevajući, te se dotakli usnama. Tada je Jasmila viknula “rez, dajte malo strasti i emocija”, onda smo to ponavljali, upotrebljavajući i jezike. Bilo je uspješno. Kada sam to gledao na platnu, nemalo sam se iznenadio ugledavši jedan sasvim običan poljubac dvoje ljudi koji se vole.

S rediteljicom Jasmilom Žbanić imate uspješnu saradnju. Obavezno ste dio njenog glumačkog tima. Igrali ste i u filmovima „Na putu" i „Grbavica". Koja saradnja Vam je ostala posebno u sjećanju i zašto?

- Mislim da su nam zajedničke radionice davale najviše prostora za igru i istraživanje. I to sigurno radionice Bufona u Stocu i Klaunova na Zlarinu i Sarajevu te Poreču. Također, svaki film bio je svojevrsni „roller coastner", tj. turbulencija kreacija!

Kada su u pitanju novija ostvarenja, bh. publika Vas je imala priliku gledati i u filmu „Krugovi" Srđana Dragojevića. Potresna, istinita priča o ratnom heroju Srđanu Goluboviću rasplakala je gledaoce širom regiona. Kako ste je Vi doživjeli?

- Tu sam ulogu proživio s puno ljubavi i odgovornosti i prema i liku koji igram i priči koju smo pričali. Baš sam zavolio Harisa (lik iz filma). Mnogo.

Veliki snovi

Na koju odigranu ulogu ste posebno ponosni? Postoji li idealna uloga za Vas i jeste li je u dosadašnjoj karijeri ostvarili?

- Često to ponavljam i nije floskula, svaki film koji sam radio bio mi je bitan, najbitniji, jer sam kroz njega mogao izraziti sebe, svoje trenutne potencijale, osvijestiti i nadići prepreke te se razvijati kao umjetnik. Karijera nisu tačke uspjeha, već proces rasta. Iznimno sam ponosan na svaki korak, pad u kojem sam učio i uspjeh u kojem sam uživao.

lucev-i-bravo

Lučev i Bravo u filmu „Otok ljubavi"

Radite li na novim projektima?

- Radim na filmu "Bit ćemo prvaci svijeta" Darka Bajića, zanimljivoj priči o nekoliko posvećenika koji su - uprkos sistemu u kojem su živjeli - uspjeli stvoriti zajedništvo u ime košarke, sanjati velike snove i ostvariti ih!

Majka me zamijenila s Dinom Dvornikom

Mnogi kažu da ih izgledom podsjećate na preminulog muzičara Dinu Dvornika...

- Moja majka nas je zamijenila u vozu kad sam bio tinejdžer. Dino je, prisustvujući jednoj predstavi koju sam igrao, rekao svojoj supruzi Danijeli: "Vidi ovoga, isti ja!" Nedostaje mi kao umjetnik, kao pojava, kao muzičar koji je čuo i pisao muziku koja se tek trebala slušati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.