INTERVJU Kurt Volker: Zapad nema odgovor na ruski imperijalizam!

Analitičar „McCain Institutea“ iz SAD

Sead NUMANOVIĆ
30.11.2014 16:01

Rusija nastoji ugroziti ideju evropskih integracija i osujetiti nastojanja država koje žele biti integrirane u Evropu koja je cjelovita, stabilna, mirna i koja napreduje. Moskva ne dopušta državama da suvereno odluče hoće li biti dio euroatlantskih struktura, smatra nekadašnji ambasador SAD pri NATO-u Kurt Volker.

Ovaj istaknuti analitičar "McCain Institutea" upozorava i da je Zapad nevoljan da odlučno reagira i iznosi procjenu da se takva politika neće mijenjati barem još dvije godine, do izbora novog predsjednika SAD.

Energetska ovisnost

Šta je izvor rastućih problema između Zapada i Rusije?

- Rusija na svaki način nastoji srušiti dogovor iz devedesetih godina prošlog stoljeća. Oni su anektirali Krim, izvršili invaziju na Ukrajinu, praktično su okupirali dijelove teritorija drugih država na Kavkazu. Na Balkanu stabilno šire svoj utjecaj i prisustvo, kroz biznis, kriminal, vojne odnose, podržavaju i ohrabruju nacionalističke snage i političke projekte koji su im odani... Kremlj postojano gradi ovisnost o energentima i ne dopušta stvaranje alternativa. Kao rezultat, Rusija sve više uspijeva osujetiti napredovanje balkanskih država prema Evropi.

Kako Zapad odgovara na te izazove?

- Do sada je odgovor mlak. Nisu iskorištene brojne prilike za takvo što. Crna Gora nije pozvana u NATO na samitu u Velsu, iako je bilo razloga za to. Srbija se obeshrabruje u svojim reformama, a u BiH se, faktički, ne radi ništa da se prekine blokada za koju je i Rusija dobrano zaslužna. Iznad svega, EU ne radi ni odlučno ni brzo na raskidanju ovisnosti o ruskim energentima. Čak ni jednostavne stvari, kakva je plinska povezanost Hrvatske i Mađarske, ne zavređuje ozbiljniju pažnju Evropljana.

Zašto se propuštaju te prilike?

- Mnogo je razloga za takvo ponašanje. Zapad spava. Ima i svojih unutršnjih problema, a ima i interesa država koje ne žele (dodatno) kvariti odnose s Moskvom. Neke evropske zemlje vrlo nevoljno se upuštaju u konfrontacije s Rusijom. I Kremlj to zna i koristi.

Plus, Rusija veoma mnogo ulaže novčano u daljnje obeshrabrivanje aktivnosti zapadnih država. Zato imamo mlake odgovore na sve oštrije ruske izazove našoj politici i to je sramotno.

Način na koji smo odgovorili na agresiju na Ukrajinu je sramotan. Način na koji se ponašamo na Balkanu, pred rastućom ruskom intervencijom u svim sektorima u tom regionu, za osudu je. Mi i dalje propuštamo prilike.

Ključna meta

Dakle, osuđeni smo na još najmanje dvije godine nesigurnosti i uloge monete za potkusurivanje?

- Nažalost, tako je. Pred nama su godine u kojima ćemo gledati Zapad kako, naprosto, ne umije kvalitetno i odlučno odgovoriti na ruske izazove i naša jedina nada je mogućnost da se u Bijeloj kući stvari promijene i odatle krene inicijativa. A i to je više nada i očekivanje nego realna pretpostavka. Jer, mi još ne znamo ni ko će biti u Bijeloj kući na kraju 2016.

No, očigledno je da je Rusija na putu odlučnog imperijalizma u kojem se na svaki način nastoji osujetiti stvaranje jedinstvene, prosperitetne i stabilne Evrope koja živi u miru. I ta politika neće se promijeniti. Ona može samo dobiti na intenzitetu. I Balkan je jedna od ključnih meta. A ja u ovom momentu ne vidim nikoga ko će to spriječiti.  

Birokratski pristup EU prema BiH

- Pristup Evropske unije Balkanu i BiH užasno je birokratiziran. Oni žele da neki procesi napreduju, ali niko ne vidi smisao. Za evropske birokrate bitno je samo da proces teče. Nebitno je šta se time želi postići. To je vrlo frustrirajuće. Ne vidi se istinska opredijeljenost da neki smisleni proces ima uspješan završetak. I onda se bh. lideri i lideri na Balkanu tako i ponašaju. Učestvuju u procesu koji nema smisla, a ne rade ništa - kaže on.

NA VRH