BIH

Prljava politika ne smije se prelamati preko djece

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH

S. DEGIRMENDŽIĆ

16.4.2015

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, u intervjuu za „Dnevni avaz“ govori o prioritetnim zadacima koji čekaju na rješavanje u ovom ministarstvu koje ima širok dijapazon nadležnosti, među kojima su poslovi državljanstva, upis i evidencija građana, zaštita ličnih podataka...

 

Zahtjevi EU

Devet je sektora u nadležnosti Ministarstva na čijem ste čelu. Koja su to prioritetna pitanja i oblasti kojima ćete se baviti?

- Oblast zdravstva, obrazovanja i kulture u vrhu su prioritetnih zadataka kojima ćemo se baviti. Uskoro planiram susret s članovima koordinacije za zdravstvenu zaštitu, koju čine ministri zdravstva entiteta i Distrikta Brčko. U toj oblasti odmah moramo sagledati koje nas obaveze čekaju u vezi s izradom određenih strategija koje traži EU da bi BiH mogla konkurirati za određene IPA 2 projekte. Neophodno je što brže održavanje i sastanka s koordinacijom ministara obrazovanja koju čine entitetski i kantonalni ministri.

Pokušat ćemo vidjeti dokle se stiglo i koje su stvari realne da se riješe, pogotovo, recimo, problemi u Konjević-Polju, Bratuncu i Kotor-Varoši. Politika se ne bi smjela, barem prljava politika, prelamati preko djece u osnovnom i srednjem obrazovanju. U ovim mjestima u RS koja sam spomenuo problemi u obrazovanju su ispolitizirani i mi to moramo riješiti. Nastojat ćemo riješiti i problem dvije škole pod jednim krovom u FBiH.

Ulazak Hrvatske u šengensku zonu za sobom će povući oštriju kontrolu na granici. Može li se to znatnije odraziti na kretanje ljudi i robe iz BiH i hoćemo li se uvođenjem nekih novih mjera naći u svojevrsnom getu?

- Vijeće ministara bavit će se eventualnim problemima rigoroznije kontrole građana BiH kada ulaze u Evropsku uniju, koja je sada već na granici s Hrvatskom. Kada su u pitanju naše putne isprave, one su danas na jednoj visokoj razini u pogledu kvaliteta i standarda koje su postavile zemlje članice EU i tu ne bi trebalo biti problema. Ako se, ipak, pojave neki problemi, Vijeće ministara bit će na razini odgovornosti i sve takve probleme pokušati na vrijeme rješavati.

Crna lista

Kako komentirate to što, uprkos nedavno usvojenim izmjenama Krivičnog zakona BiH, našoj zemlji opet prijeti opasnost od takozvane sive, odnosno crne liste nekooperativnih zemalja, o čemu raspravlja Komitet Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL).

- Svi ćemo se složiti da su izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH trebale biti mnogo prije usvojene. I tu je bilo nepotrebnog politikantstva, ali dobro je da su izmjene tog zakona konačno usvojene. Mislim da se BiH ne bi trebala naći na takvoj crnoj listi, jer, evo, pokazali smo spremnost da se ozbiljno i odgovorno uključimo u borbu protiv svih oblasti i vrsta kriminala, uključujući i terorizam.

Nadam se da neće biti negativnih posljedica po BiH i njene građane.

Sedam institucija kulture

- Kada je u pitanju rješavanje problema u oblasti kulture, prioritet svih prioriteta bit će goruće pitanje u pogledu sedam institucija kulture i ustanova od značaja za cijelu državu. Evo znamo kakva je pozicija Zemaljskog muzeja i sve ono što koči njegov rad treba što prije otkloniti.

Nažalost, položaj i status i ostalih naučnih i kulturnih institucija poput Nacionalne i univerzitetske biblioteke nije reguliran zakonom na razini države, tako da ćemo predložiti donošenje što više novih reformskih zakona, od kojih će koristi imati svi narodi i građani u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.