INTERVJU SEDMICE

Prof. dr. Mevludin Hasanović za "Avaz": Političari postali žrtva lobija

Sve dok relevantna stručna javnost ne dadne svoje mišljenje o efektima liječenja kanabisom, smatram da do legalizacije upotrebe ove droge u medicinske svrhe u BiH ne smije doći

Hasanović: U pokušaju da se legalizira upotreba ulja kanabisa u medicinske svrhe čut ćete mnoge priče. A. Bajrić

Piše: Razgovarala Almasa Hadžić

9.2.2020

Profesor dr. Mevludin Hasanović, šef Odjela socijalne psihijatrije Klinike za psihijatriju Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla, jedan je od poznatih stručnjaka koji se godinama bavi problemom ovisnosti i pod čijim je nadzorom do sada samo u program liječenja ovisnosti o heroinu uvedeno više od 400 osoba. Trenutno je jedan od najglasnijih protivnika legalizacije upotrebe kanabisa u medicinske svrhe, posebno što se kanabis nalazi na listi strogo zabranjenih droga i što struka nema konačan stav o efektima njegove upotrebe po ljudsko zdravlje.


U javni prostor ubacuju vrlo opasan sadržaj

U većini evropskih država, pa i našem najbližem okruženju, legalizirana je upotreba kanabisa u medicinske svrhe. Kakva je mogućnost da se to dogodi u BiH?  

- Sve dok relevantna stručna javnost ne dadne svoje mišljenje o efektima liječenja kanabisom, smatram da do legalizacije upotrebe ove droge u medicinske svrhe u BiH ne smije doći. Mislim da se u državi izgubio kompas u odnosu na ono što je realno i da su naši političari postali žrtve nekih lobija koji su po svaku cijenu naumili da u javni prostor ubace još jedan vrlo opasan sadržaj, a to je legalizacija medicinskog kanabisa. Govori se o jednoj vrlo nejasnoj pretpostavci jer do danas nisu proizvedeni lijekovi na bazi ovih supstanci koji su medicinski sto posto sigurni i koji su upotrebljavani toliko dugo da se vide njihove dugoročne posljedice. Struka se što prije mora uključiti u raspravu o sve prisutnijim zahtjevima za legalizaciju ove vrste droge i u BiH.

Koji lobiji stoje iza propagande o korisnosti liječenja uljem kanabisa?

- Ne znam koji lobiji stoje iza propagande o korisnosti liječenja uljem kanabisa, ali sam siguran da postoje lobiji koji hoće da pregaze svijet legalizirajući upotrebu droga pod firmom liječenja određenih stanja ljudi. Poručio bih svima koji su odgovorni za donošenje propisa u BiH, odnosno koji propisima odobravaju, ustvari legaliziraju upotrebu nekog lijeka, da dobro vode računa šta rade. O upotrebi kanabisa u medicinske svrhe u BiH ne mogu odlučivati oni koji nemaju veze sa strukom koja se bavi stanjem kakva je ovisnost.

asanović: Javno smo počeli govoriti o mogućim posljedicama legalizacije kanabisa. A. Bajrić

Industrija lijekova je već proizvela ulje kanabidiol koje, pokazalo se, ima određene efekte na ljudsko zdravlje. U javnosti sve češće možemo čuti da je upotreba ovog ulja u liječenju nekih teških bolesti mnogima pomogla. Kakav je Vaš stav o tome?

- Izvor kanabidiola je indijska konoplja. Tačno je da ima određene efekte na ljudsko zdravlje, ali se u svijetu trenutno vodi velika rasprava koliko je to sve dobro i perspektivno sa stanovišta činjenice da već imamo dvije legalizirane psihoaktivne supstance, kao što su alkohol i duhan, koji su u širokoj upotrebi i koje sa sobom nose neprocjenjive štete po ljudsko zdravlje. Istraživanja o pozitivnim efektima upotrebe ulja kanabisa u liječenju nekih bolesti postoje. Ali nijedno to istraživanje do sada nije dovelo do egzaktnih rezultata koji kažu da je taj i taj lijek, a koji je na bazi kanabisa, siguran i efikasan za određenu vrstu bolesti i da je sigurno da tokom vremena korištenja neće napraviti štetne efekte po onog ko ga uzima. Takvih dokaza nema. U ovom trenutku to što pojedinci tvrde da nakon upotrebe ulja kanabisa imaju određene pozitivne efekte na njihovu bolest, to su sporadični slučajevi, ali i teško provjerljivi. Upozoravam, nema dokazanih rezultata na velikom uzorku da je ulje kanabisa efikasno za liječenja određene bolesti i da osoba koja se liječi tom supstancom tokom određenog perioda neće poremetiti svoj zdravstveni sistem.

BiH je zemlja u kojoj su u ilegalnoj upotrebi mnoge droge, pa i kanabis. Mnogi tvrde da upotreba kanabisovog ulja u medicinske svrhe mnogo manje šteti ljudskom zdravlju od alkohola. Šta je od toga tačno? 

- U pokušaju da se legalizira upotreba ulja kanabisa u medicinske svrhe čut ćete mnoge priče, pa i to da je upotreba alkohola po ljudsko zdravlje opasnija od upotrebe kanabisa. Opasno je i jedno i drugo, ali mene je strah i pomisliti koliku bi štetu kanabis napravio kad bi se, pod izgovorom liječenja, dozvolila njegova upotreba. Godinama radim s ovisnicima. Katastrofalan je podatak da je oko 400 ovisnika o heroinu koji su u programu liječenja ovisnosti prošli i prolaze kroz Kliniku za psihijatriju u Tuzli, svi do jednog, najprije krenulo s kanabisom.

Priznaju li ovisnici kada su krenuli s uzimanjem kanabisa šta ih je navelo na to? 

- Prvo uzimanje kanabisa, tj. pušenje trave, kod većine započinje još od osmog razreda osnovne škole. U početnom periodu svima to bude interesantno, kul, kako to sami kažu, i ne strahuju da bi postali ovisnici jer smatraju kanabis lakom drogom koja im neće naškoditi. Ali se redovno događa da kako odrastaju, upadaju u fazu ovisnosti i niz drugih zamki koje ta ovisnost sa sobom nosi. Kad jednog dana dođu do heroina, ustvari do igle, kako se to u žargonu kaže, onda se u glavi svakog od onih s kojima sam do sada razgovarao vrti priča „sve bi drugačije bilo da nisam probao kanabis“.

Je li Vaše protivljenje legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe u BiH proizvod Vašeg rada s ovisnicima, gdje svjedočite o posljedicama koje su droge ostavile na njihovo zdravlje.

- Mi na Klinici za psihijatriju u Tuzli smo, ne bez razloga, javno počeli govoriti o mogućim posljedicama legalizacije kanabisa u medicinske svrhe, svjesni da će oni neupućeni ustati protiv našeg stava. Mi ne tražimo ništa drugo nego da se stvari stave na nivo jednog zdravog razuma. Ako ima naučnih dokaza da taj kanabidiol, to ulje, kao lijek djeluje pozitivno na zdravlje oboljele osobe i bez posljedica od njegovog korištenja na njegovo cjelokupno stanje, onda smo mi spremni da ga dajemo svojim pacijentima. U ovom trenutku, ponovo upozoravam, ne postoji nijedna studija na svijetu, a aktivno pratim šta se sve događa u domenu moje struke, kojom je dokazano da mi možemo reći da ulje kanabisa liječi neku bolest. Ako vam kažem da je prije nekoliko dana na Klinici za psihijatriju u Tuzli primljeno pet pacijenata u teškom psihotičnom stanju i da su svi oni uzimali kanabis, onda će vam biti jasniji razlozi zbog kojih javno govorim o problemima s kojima se kao društvo možemo suočiti.

Upamtite – medicinski kanabis je mit

Javnost je ipak na strani onih koji zagovaraju upotrebu kanabisa u medicinske svrhe. Za legalizaciju se zalažu mnogi naši parlamentarci, javni radnici, a posebno pojedinci, koji javno tvrde da im je ulje kanabisa pomoglo da se izliječe od neke teške bolesti kao što je karcinom, multiple skleroza itd. Šta ako zahtjevi za legalizaciju u BiH ipak dobiju zeleno svjetlo?

- Upamtite, medicinski kanabis je mit. Struka, sigurno, neće biti slijepa i neće pristati da ih neko uvodi u nešto što ne prihvataju jer znaju da to nema uporišta u nauci. Mnoge moje kolege i ja nikome ništa ne zamjeramo, niti zabranjujemo. Ali hoćemo da upozorimo javnost da tvrdnje o navodnom izlječenju određenih bolesti upotrebom ulja kanabisa za nas mogu biti prihvatljive samo kad to Svjetska zdravstvena organizacija ili neka druga relevantna naučna institucija u svijetu potvrdi. Čitam, slušam kako Federalno ministarstvo zdravstva i Državna agencija za lijekove podržavaju legalizaciju ulja kanabisa u medicinske svrhe. Pitam koga su iz struke konsultirali za mišljenje da bi imali ovakav stav?

Svakodnevno stižu novi slučajevi

Ko se sve liječi na Vašoj Klinici kada su u pitanju ovisnici? 

Svakodnevno stižu novi slučajevi ovisnosti koji vape da im se pomogne. Mnogi su, pridržavajući se procedure liječenja, uspjeli da sebi organiziraju normalan život, osnuju i svojim radom izdržavaju svoje porodice. Neki su, zbog teškog stadija ovisnosti u kome su kršili procedure liječenja, izgubili bitku. Osim ovisnosti o heroinu, na ovoj klinici liječe se i ovisnici o alkoholu, kockanju, internetu te drugim vrstama ovisnosti koje sa sobom nosi doba u kojem živimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.