IZVJEŠTAJ

Odlične vijesti iz HNK: Nema zaraženih već treći dan

Veliki broj oporavljenih

Sa današnjeg obračanja medijima. M. Smajkić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

6.5.2020

U posljednja 24 sata na koronavirus je u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar testirano 239 uzoraka od čega u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nema pozitivnih. Ova informacija potvrđena je na današnjoj konferenciji za novinare Štaba civilne zaštite HNK.  

Dr. Jurica Arapović, infektolog u SKB Mostar, osvrnuo se na stanje u Covid bolnici u Mostaru, kazavši da se trenutno liječi sedam bolesnika, od kojih su dva na respiratoru, a tri na okisegenoj terapiji. Kazao je da su jučer otpuštena dva bolesnika, a da su ostali stabilno.

U proteklih 50 dana iz tri kantona, HNK, ZHK i LK, dodao je dr. Arapović, do sada su zabilježena 388 covid bolesnika od ukupno 5.203 testirana uzorka. Zabilježeno je 17 smrtnih slučajeva što je na ovim prostorima postotak od 4,4.

Među unrlima je 10 muškaraca, a prosječna životna dob je 73 godine, dakle, starija populacija, a najmlađa preminula osoba imala je 53 godine, dok je najstarija preminula u dobi od 98 godina. Od 388 bolesnika, njih 63 je liječeno u SKB Mostar, odnosno, Covid bolnici i 90 posto njih su imali srednje tešku i tešku kliničku sliku.

Krizni štab HNK. M. Smajkić

- Raduje me činjenica da je od 388 bolesnika zaključno s jutros njih 205 ozdravio, što je 53 posto. Raduje me i da je tokom ove pandemije zadnjih 15 dana stagnacija oboljevanja - rekao je dr. Arapović.

Dr. Arapović očekuje da se krajem mjeseca može normalizirati stanje te je uputio apel građanima da se pridržavaju svih osnovnih epidemioloških mjera.

Dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK, izložio je analizu oboljevanja po općinama na 100.000 stanovnika, pa je tako u Konjicu i u Jablanici incidenca 123 oboljelih na 100.000, u Mostaru 93, a u Čitluku 512.

Potcrtao je da su sve mjere koje su donesene bile opravdane i efikasne.

- Kada je virus došao do nas, bili smo dobro pripremljeni, a neke mjere su nam u odnosu na Federaciju BiH bile rigoroznije, poput zabrane kretanja između općina, a zbog čega nam se prijetilo tužbom. Najteža mjera za mene je bila ne dozvoliti starijim od 65 godina izlazak. Da smo ih pustili imali bi znatno veće probleme - rekao je dr. Avdić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.