IZVJEŠTAJ

Dr. Arapović: Raduje me da je svakog dana broj izliječenih veći od novooboljelih

U Covid bolnici u Mostaru trenutno je 20 pacijenata

Pavlović: Ukinut karantin. M. Smajkić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

24.4.2020

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar u posljednja 24 sata testirana su 123 uzorka, a pozitivni slučajevi nisu zabilježeni u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, rečeno je na današnjoj konferenciji za javnost Kriznog štaba. 

Prof. dr. Jurica Arapović, specijalist infektolog Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB), rekao je da je u Covid bolnici u Mostaru trenutno 20 pacijenata, od kojih je pet na respiratoru, a pet na podršci kisikom, dok je jedan otpušten u izolatorij u naselju Rodoč.

On je iznio presjek stanja u Covid bolnici u proteklih 40 dana, podsjetivši na to da SKB Mostar gravitiraju građani iz tri kantona, HNK, ZHK i LK, a kojih je na koronavirus bilo pozitivno ukupno 351 od 3.547 testiranih uzoraka.

Ukupno je u Covid bolnici, kako je rekao, zabilježeno 17 smrtnih slučajeva iz tri kantona, a među njima je bilo 10 muškaraca i sedam žena. Prosječna životna dob umrlih je 73 godine. Najmlađa osoba imala je 53 godine, a najstarija 98 godina.

Dr. Arapović: Osam osoba na respiratoru. M. Smajkić

- U Covid bolnici je, od ukupno 351 oboljelog, liječeno njih 53. Prosječna dob pacijenata je 63 godine. Najstariji pacijent je imao 98 godina, a najmlađi 20 godina. Raduje me činjenica da je njih 35 izliječeno, a svakog dana broj izliječenih je veći nego broj novooboljelih - rekao je dr. Arapović.

Naglasio je i da se u Covid bolnici četvero bolesnika oporavlja nakon što su bili na mehaničkoj ventilaciji. Dr. Arapović je poručio da bi se relaksacija mjera trebala odvijati vrlo kontrolirano i savjesno.

Pero Pavlović, portparol Kriznog štaba HNK, kazao je da je Federalni štab CZ donio odluku o ukidanju karantina. Naveo je da je u prethodna 24 sata izdato 31 rješenje o samoizolaciji, što je ukupno 2.862 na području HNK. Pripadnici MUP-a HNK evidentirali su jednog prekršioca rješenja o samoizolaciji i dva prekršioca mjera zabrane kretanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.