POGORŠAVA SE EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U TK

Jusufović: Građani moraju shvatiti da je virus smrtonosan

Virus je u komorbiditetu sa drugim bolestima smrtonosan

Krizni štab TK. E. Skokić

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

30.6.2020

Posljednjih dana epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona se pogrošala i zbog toga Krizni štab Ministarstva zdravstva TK upozorava građane da se moraju pridržavati preventivnih mjera koje su ostale na snazi nakon ukidanja stanja prirodne nesreće. 

- Virus je u komorbiditetu sa drugim bolestima smrtonosan. Naši građani te činjenice moraju biti svjesni. Moramo se držati pravila, odnosno prevencije. Ljekari i uposlenici UKC-a Tuzla su na izmaku snaga, odustajemo od godišnjih odmora, ali smo svjedoci i odluka o otvaranju kupališta, organizaciji fešti. Narodni rečeno gida za gidom, a to nije nikako dobro – kaže Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla.

Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK, ističe kako se Tuzlanski kanton u martu i aprilu veoma uspješno nosio sa infekcijom COVID-19. S popuštanjem mjera došlo je i do opuštanja građana.


Krizni štab TK. E. Skokić

- Niko nema pravo da ugrožava druge živote. Svi imamo pravo na mišljenje, ali neka se mišljenje iznosi s maskom na licu. Situacija nije alarmantna, ali moramo biti svjesni situacije u kojoj se nalazimo. Mi ćemo morati naučiti da živimo sa virusom – kaže ministrica Čolić.

Profesort Nijaz Tihić iz Zavoda za mikrobiologiju UKC-a Tuzla kaže kako se testiranje obavlja danonoćno. No, kapacitet je do 300 testova dnevno i testiranja se obavljaju spram prioriteta, a ne želja. Uskoro bi UKC Tuzla trebao dobiti još jedan aparat za testiranje.

Inače, u Tuzlanskom kantonu je od pojave pandemije 17 osoba preminulo. Podaci Zavoda za javno zdravstvo TK vezani za sezonsku gripu govore kako je ubilježeno 13 smrtnih ishoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.