POVIŠEN BROJ ZARAŽENIH

Broj zaražene djece u TK na alarmantnom nivou: Ljekari upozoravaju na ozbiljnost situacije

Problem je još veći što se pacijenti suočavaju sa infektivnim bolestima, povišenom temperaturom, a i pojavom komplikacija u vidu upale pluća ili mozga

Porast zaražene djece. N1

N. H.

10.1.2024

U Tuzlanskom kantonu je sve više oboljele djece od morbila, gripe i drugih virsa, te su ljekari ukazali na ozbiljnost problema. 

Od početka godine na prijemno-trijažnom odjeljenju Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla pružena je pomoć za više od 680 djece i urađeno je preko 2.000 medicinskih intervencija. 

Trenutno je u Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla smješteno 84 djece i 63 majke pratilje.

- Djeca oboljela od respiratornih infekcija sa bronhilipsiam, izazvana resipratornim virusom bronhitisa, teških oblika opsežnih pneumonija. Najveći broj su djeca mlađe životne dobi, dojenčad od tri mjeseca života - naglasila je za N1 Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječije Bolesti UKC Tuzla.

Problem je još veći što se pacijenti suočavaju sa infektivnim bolestima, povišenom temperaturom, a i pojavom komplikacija u vidu upale pluća ili mozga.

- Prije svega, morbila, odnosno, krzamaka i velikog kašlja. Kliničke slike ovih vrlo izbiljnih zaraznih bolesti, međusobno se preklapaju sa običnim infekcijama dišnih puteva koje se zbrinjavaju na Klinici za dječije bolesti - pojasnila je Osmančević.

Infektolog Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla Denis Žepić je dodao da je 10 djece hospitalizirano.

- Imamo 10 djece hospitalizirano, a 26 je dokazan slučaj od Nove godine što je izuzetno veliki broj za ovaj naš kanton -  dodao je Denis Žepić

I niko ni od djece ni od odraslih sa morbilama nije vakcinisan što se uklapa u sliku od samo 60 % vakcinisanih osoba u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.