KOLUMNE

Pirova pobjeda

Komentar dana

Semira DEGIRMENDŽIĆ

27.7.2014

 

Dva su događaja obilježila posljednju julsku sedmicu u FBiH. Prvo je parlamentarna većina SDP-a i SDA u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta uspjela provući, doduše „kroz iglene uši“, informaciju o aktivnostima na izboru projektnog partnera za ulaganje u izgradnju Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, a sve je u petak „začinjeno“ smjenom Ramiza Džaferovića, direktora Razvojne banke BiH.

Ulog u najnovijim predizbornim igrarijama SDP-a i SDA su stotine miliona maraka.

Putem famoznog Bloka 7 vladajući dvojac, dva mjeseca pred izbore, pod plaštom tobožnjeg ulaganja stranih investicija i otvaranja novih radnih mjesta, ustvari namjerava zadužiti zemlju i građane, prodati prirodno blago i, naravno, nešto i za sebe ušićariti.

S druge strane, Razvojna banka FBiH im je već dugo „zlatna koka“, a smijenjenog Džaferovića je vlast sve vrijeme, u zavisnosti od količine nezadovoljstva iznosima dobivenih kredita, držala ili u miru njegove fotelje ili na optuženičkoj klupi.

Zbog ovakvog odnosa, javnost se dugo pitala koja stranka štiti Džaferovića, jer ga je SDA dovela i dugo podržavala na toj funkciji, a SDP u više navrata spašavao od smjene koju su tražili oni koji su ga postavili.

Svakako da SDP i SDA, naročito u kontekstu predizborne kampanje i pokušaja zadržavanja pozicija, likuju i slave dobivenu bitku nad opozicionim protivnicima u Parlamentu, koji su ih pokušali spriječiti u rasprodaji državne imovine i novom zaduživanju. Radosni su i jer su im dva mjeseca uoči izbora na raspolaganju desetine miliona maraka Razvojne banke koje sada mogu dijeliti svojim pulenima.

No, baš bi se na ova dva slučaja, na kojima su godinama lomili politička koplja, a onda ih zajedničkom snagom usmjerili u neistomišljenike, SDP-ova i SDA-ova bitka mogla nazvati Pirovom pobjedom. Jer, Džaferović prijeti dokazima i da će progovoriti, a ako do tada ne reagira pravosuđe, hoće građani - na izborima u oktobru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.