KOLUMNE

BiH u lošem društvu

Komentar dana

Goran MRKIĆ

4.9.2014

Baš u vrijeme kada su se političari, koji već duže od 20 godina upravljaju ovom zemljom, počeli nadmetati u obećanjima o otvaranju novih radnih mjesta i oživljavanju ekonomije, stigla je vijest da je BiH izostavljena s ovogodišnje liste konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma.

Riječ je o jednom od najpoznatijih i najvažnijih dokumenata ove vrste, uz izvještaj Svjetske banke Doing Business, na koji se oslanjaju investitori kada odlučuju da li uložiti svoj novac u neku zemlju.

Investitor koji razmišlja gdje da uloži svoj novac, ako odluči konsultirati ovaj izvještaj, što mnogi čine, na mjestu BiH ugledat će samo sivi trokutić. Siva polja, drugačijeg oblika, ugledat će i tamo gdje se nalaze Irak, Sirija, Kosovo, Bjelorusija, Afganistan... koji, također, nisu uvršteni u dokument. Ugledno društvo, rekli bi cinici.

Na taj način je BiH, koja ima sve predispozicije da se snažno razvija, po stanju u ekonomiji svrstana u istu ravan sa zemljama u kojima bjesne ratovi ili koje su potpuno međunarodno izolirane. U tu neslavnu grupu doveli su nas korupcija i nesposobnost vladajućih elita da bilo šta promijene te njihova spremnost da drže zemlju u raljama siromaštva zarad vlastitog enormnog bogaćenja.

Građani BiH sada su dovedeni u staru dilemu: da li vjerovati nečijim riječima ili vlastitim očima, odnosno mogu li oni koji su nas doveli na samo dno, provesti istinski ekonomski oporavak. Odgovor je toliko jasan da ne mora biti napisan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.