KOLUMNE

Kobni krug zla

Komentar dana

Sead NUMANOVIĆ

9.9.2014


Tragična smrt petorice rudara u jami Raspotočje u Zenici brutalno je i u cijelosti razotkrila sramotni odnos aktuelne vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine prema odgovornosti. Neshvatljivo je da se niko od nadležnih zvaničnika nije udostojio da, barem, ponudi ostavku!

Takvo ponašanje logičan je slijed dosadašnjeg ponašanja od predsjednika stranaka na vlasti do direktora javnih preduzeća i kojekakvih upravnih i nadzornih odbora vlasti SDP - SDA. Svi su oni na pozicijama samo zbog sebe. Njih zanimaju novi automobil, dobra sekretarica, luksuzan kabinet i, iznad svega, pun džep.

Građani u šoku i nijemo gledaju beskrupuloznost i bezosjećajnost vlasti. Ta šutnja glasnija je i indikativnija od bilo koje riječi. Ona kaže da je strpljenju došao kraj i da će sljedeći neizbježni izljev građanskog nezadovoljstva biti žestok i zaslužen odgovor na aktuelnu bahatost i bezobrazluk vlastodržaca u većem entitetu.

Petorica rudara izgubila su život i za to je neko kriv. Krivca nije teško naći. Višegodišnja upozorenja da su općenito rudarska okna sve opasnija, nailazila su na zid prezira sve gladnijih čelnika SDP - SDA. Umjesto ulaganja u okna, opreme rudara i njihovu zaštitu, oni su se starali samo o vlastitim talovima.

Zato pravna država odmah mora djelovati i odgovorne za tragediju procesuirati i strpati iza rešetaka.

Suđenje, osuda i dugotrajni zatvor neće vratiti poginule, ali hoće prekinuti kobni krug zla u kojem stalno smrtno stradaju nevini ljudi.

Ako smo prešli preko poplava, čije su posljedice bile ovoliko razorne i zbog nebrige odgovornih vlasti, preko žrtava rudnika ne može se prijeći.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.