KOLUMNE

Stranački crepovi

Komentar dana

Hajrudin PROLIĆ

27.9.2014

Teška muka natjerala je mještane zaseoka Rijeka u Donjoj Orahovici kod Gračanice da po drugi put ove sedmice blokiraju magistralni put Tuzla - Doboj. Njihovi domovi prvo su bili na udaru stravičnih majskih poplava, da bi Riječane u potpuni očaj bacilo veliko avgustovsko nevrijeme, kada je razorni grad uništio krovove stotina kuća u tom dijelu naše zemlje.

Preko noći ostali su bez ikakve zaštite pred novim padavinama, primorani da žive okruženi lavorima i kantama, skupljajući kišnicu. Nada je tinjala u činjenici da su općinske vlasti obećale donirati crepove svim ugroženim mještanima, jer mnogi od njih, usred uništenih polja, jednostavno nemaju novca da sebi osiguraju novi krov nad glavom.

Čekali su, čekali i - nisu dočekali. Vlasti su ih izigrale. Kakvo iznenađenje, zar ne? Naravno, i ova priča nosi elemente karakteristične bh. groteske, jer, kako prenose mještani Rijeke, crijep je pojedinim građanima zaista dodijeljen, ali ne onima kojima najviše treba, već mještanima bliskim načelniku i stranačkim podobnicima iz lokalnih odjeljenja SDP-a i SDA.

Pritisnut gorkom nepravdom, u atmosferi kuljajućeg bijesa i rezignacije, jedan cijeli zaselak tako odluči blokirati cestu i čak doći na prag fizičkog obračuna s policijom. Umorni od ogorčenja i lažnih obećanja, zaključili su da drugačije ne mogu privući pažnju odgovornih, jer im se niko od vlasti i ne obraća.

Kažu, nisu znali da stranačka pripadnost određuje i ko zaslužuje imati krov nad glavom. E, sada su to saznali na najgori način i uvjerili se u podmuklost sistema. Ne zanima vas politika ili ste, ne daj Bože, opozicija? Ništa od crijepa. Drugi put ponesite "pravu" stranačku iskaznicu, pa ćemo vidjeti...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.