KOLUMNE

Fatalan udarac

Komentar dana

Tarik LAZOVIĆ

9.10.2014

Evropska unija i ove godine, u dokumentu koji cijele godine spremaju revnosni birokrati, prezentirala je krvnu sliku napretka Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu.

A na toj slici ima svega osim napretka.

I ranije anemična, spora i korumpirana vlast, posljednju je godinu postala u potpunosti nefunkcionalna, kontraproduktivna i problematična za život države i njenih građana. Posljedice ovakvog izvještaja Brisela su, bez sumnje, dalekosežne. Epiteti problematičnog đaka, evropske crne rupe i krhke države s neizvjesnom sudbinom - koji se odavno vežu uz našu zemlju - nakon ovoga dobivaju dodatnu težinu.

Izvještaj EU je precizan i tačan kao švicarski sat. To što u njemu ima pozitivnih primjera i izuzetaka koje Evropljani primjećuju, samo potvrđuje pravilo da stranke koje 20 godina drže i dijele između sebe vlast, nanose nesagledivu štetu BiH.

Upravo te stranke i političari, sa Socijaldemokratskom partijom, Strankom demokratske akcije i Strankom nezavisnih socijaldemokrata na čelu, proteklih su sedmica zapaljivim izjavama generirali nezapamćenu antizapadnu histeriju.

I tada je razlog paničnoj reakciji bila kritika njihovog (ne)rada.

Kombinacija ovog katastrofalnog izvještaja i zaokreta tih političkih centara moći kontra Zapada i bloka 28 država članica EU, u vrijeme globalnih promjena, može biti fatalan udarac dosadašnjoj podršci ključnih evropskih faktora državnosti i progresu BiH.

Nije isključeno ni da je antizapadna histerija onih koji su odgovorni za loš izvještaj poprimila onakvu žestinu baš zato što su i oni, ali i javnost, znali da Brisel priprema ovakav šamar. Do kada će se obraz naše zemlje od toga crvenjeti, ponajviše ovisi o rezultatima izbora 12. oktobra.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.