KOLUMNE

Rođendan vojske

Komentar dana

Autor:Sead NUMANOVIĆ

1.12.2014

Oružane snage Bosne i Hercegovine danas slave rođendan. Pripadnici vojske BiH sigurno su i ponosni i zbunjeni. Punih devet godina OSBiH žilavo odolijevaju nastojanjima da se demontiraju.

Iako grcaju u problemima, stalno su na meti nesposobnih i korumpiranih političara koji ih ili žele uništiti ili prisvojiti, često su i izvor svakojakih (stupidnih) skandala, ali ipak svakome od nas OSBiH daju razlog da budemo ponosni na njih.

Momci i djevojke u uniformama vojske BiH su tu kad god treba. Svakodnevno su bili sa žrtvama poplava, gasili požare, pomagali mještanima dalekih mjesta od svijeta odsječenih snijegom ili nekom drugom prirodnom nedaćom. U svijetu s ponosom predstavljaju BiH u brojnim sve rizičnijim mirovnim misijama. Kao jedan, čuvaju jedni druge i svjetlaju obraz državi koju predstavljaju.

Priča o OSBiH netipična je priča o uspjehu usprkos svemu.

Vojnici su u već istrošenim uniformama, u kasarnama koje su najpogodnije za snimanje horor filmova, s opremom kojoj je davno istekao rok trajanja i bez rezervnih dijelova za održavanje, a opet uzdanica na koju možemo računati.

Njihovi su uspjesi, stoga, veći ako na umu imamo šta su u proteklih devet godina izgubili od države koja ih je stvorila i kojoj služe.

Oružane snage, ovakve kakve jesu, ogledalo su BiH. Kao i njena vojska, i ova država odolijeva i sija uprkos sistemskoj pljački, podrivanjima, nesposobnosti vladajućih, koje zanima samo plijen. One su svakodnevna manifestacija bh. inata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.