KOLUMNE

Krađa penzionera

Semira DEGIRMENDŽIĆ ([email protected])

4.12.2014

Isplata novembarskih penzija u FBiH putem banaka počet će tek u ponedjeljak, 8. decembra, jer bi, kako su kazali, „bilo prerano“ da počnu s isplatom u petak.

Ova nevjerovatna konstatacija samo je potvrdila socijalnu neosjetljivost vlasti u BiH prema jednoj od najugroženijih kategorija stanovništva, kojoj su vlasti u proteklih nekoliko godina isplatu penzija sa 1. u mjesecu pomjerile, evo, i do 10., koliko će zasigurno potrajati raspodjela penzionerske crkavice u ovom mjesecu.

Kako su penzioneri preživjeli protekli mjesec s mizernim primanjima i kako će izdržati još nekoliko dana kašnjenja i je li za neke prekasno, niko se ne pita.

S najnovijom krađom dana vlasti direktno ugrožavaju golu egzistenciju ove populacije.

Jer, zatvoriti oči pred činjenicom da penzioneri, koji svoja primanja potroše uglavnom na lijekove i režijske troškove i koji kraj s krajem ne mogu sastaviti ni kada bi penzije primali na vrijeme, a kamoli uz desetodnevno kašnjenje, ravno je ubistvu ovih ljudi od kojih mnogi gladni liježu i gladni ustaju.

Umjesto da, u najmanju ruku, dinamiku isplate penzija vrate na 1. u mjesecu i da vode računa o tome da penzionerima primanja isplaćuju uoči praznika i blagdana, a ne nakon njih, kao što to vlasti rade za sebe, oni su penzionere još jednom stavili na test izdržljivosti.

Pri tome znajući da su ulozi u ovoj igri jedino penzionerski životi.

Sramotan odnos prema populaciji koja je radila, gradila i stvarala materijalna dobra i ostavila ih u naslijeđe svima traje godinama. Nažalost, nema nade da s dolaskom novih vlasti za penzionere dolaze bolji dani. Jer, u fotelje će zasjesti oni koji su ih podjednako poput sadašnje vlasti varali i obmanjivali i doveli zemlju u dubiozu iz koje se ne nazire izlaz.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.