KOLUMNE

Sijanje zla

Komentar dana

Sead NUMANOVIĆ

16.12.2014

Šokantan napad koji se jučer dogodio u australskom Sidneju potvrdio je zle slutnje i prijetnju o kojoj cijeli svijet govori nakon što je uspostavljena vladavina radikalne terorističke organizacije u Siriji i Iraku.

Bojazni da će se pripadnici, ili pak ideološki simpatizeri ovog militantne i ekstremističke organizacije aktivirati i van granica ratne zone, obistnile su se u dalekoj Australiji.

Slike taoca koji satima stoje, skamenjenih pogleda, u izlogu kafića u ovom gradu, pod prijetnjom teroriste i eksplozivnih napada obišle su svijet i izazvale zgražanje. Kakvu su dramu preživjeli - a dvoje taoca nije - znaju samo oni, ali takav se strah i prijetnja sve više uvlače i u živote ljudi širom svijeta.     

Jučerašnji događaji u Sidneju najbolje govore o tome zašto borba protiv terorizma tzv. Islamske države nema alternativu, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili ideološku pripadnost. Činjenica da je u ovom slučaju napadač porijeklom iz Irana, koji vrši vojne napada i nije ideološki i politički potpuno srodan deklamovanom radikalizmu IS-a, govori da opasna ideologija nema etničkih niti bilo kakvih drugih granica. Ona je sušto zlo sijanja straha u ime ideoloških ciljeva.

To je, opravdano se strahuje, zaraza koja se širi, a bit će potrebno mnogo više enegije, snage i truda da se ovakve stvari preveniraju i spriječe. Napad iz Australije možda je najveći argument u rukama onih koji su pokrenuli globalnu koaliciju protiv IS-a, a koja okuplja i gotovo sve muslimanske države i njihove vlade.

Radikalizam i terorizam je doživio jasnu osudu svih relevantnim islamskih autoriteta, što je temelj za djelovanje vlada i država. Bosna i Hercegovina se priključila ovoj koaliciji, i to je važna odluka, ali predanost i spremnost u toj borbi tek treba na pravi način dokazati.

Ne zbog Sjedinjenih Američkih Država koje su na čelu te koalicije, nego u prvom redu zbog građana BiH čiju sigurnost mora garantirati država i vlast koju su izabrali. Predanost pojedinih institucija i njihovih lidera, nažalost, nekada nije dovoljna, ako sistem ne funkcionira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.